2010. július 6., kedd

Sarvalt káposzta

Tudomásom szerint erdélyi specialitás, de bátran ajánlom mindenkinek, mert nincs ennél finomabb káposzta saláta. Hatalmas előnye, hogy nincs benne tartósítószer, nincs benne ecet és nem hőkezelt. Rengeteg a C vitamin tartalma, 3- 4 nap alatt elkészül  és valami szenzációs!!!!!!
Hozzávalók:
- káposzta
- só
- kapor, csombor
- víz

Elkészítése:
Én az 5 literes üveghez 2 nagy fej káposztát vettem. A külső leveleit eldobom, négybe vágom és lereszelem.
Az üveg aljára 3-4 szál csombort ( borsikafű) és 1 kis csokor kaprot teszek egészben. Rárakom a reszelt káposztát. Feltöltöm hideg sós vízzel, hogy ellepje. Egy és fél kanál sót adok literenként a vízhez, jól elkeverem és addig ismétlem, amíg el nem lepi a káposztát. A tetejére ismét 3- 4 szál csombor és egy kis csokor kapor. Fél zsemlét vagy kis darabka kenyeret teszek a tetejére, amit másnap vagy harmadnap leveszek róla.
Lefedem az üveget egy tányérral és kiteszem a napra az erkélyre. 3-4 nap szükséges neki a beéréshez. Ha kész, egy nagyon kellemes ízű savanyított káposztát kapunk, aminek a leve is " orvosság ".
A csombor kihagyhatatlan, mert az adja a különleges ízét az egésznek, no meg a kapor. Semmi más fűszer nem kell bele!!!

10 megjegyzés:

 1. Igen..ez a recept ugyanaz mint Erdélyben..Én nem teszek kenyeret..és mégi savanyodik...

  VálaszTörlés
 2. köszönöm a receptet,igazán ez az amit már rég keresek.

  VálaszTörlés
 3. Itt nálunk Székelyhonban, A káposztát nem gyalulják mint a deszkát, vagy nem reszelik mint a fémet, hanem sarvalják.Erre a célra van a káposzta sarvaló, amely egy darab gyalult deszka vagy fémlemez és a közepébe 2-3 drb. nagyon éles acélpenge van rögzítve.

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a hozzászólásodat! Hálás vagyok a pontosításért, mert nem tudtam, hogy mit is takar ez a kifejezés. Én azt hittem, hogy a sarvalás, az maga a folyamat, ahogyan elkészítjük a savanyúságot.
  Itt Magyarországon a káposztát is meg a tököt is gyalulni szoktuk. Sőt a szerkentyűt, amin ezt végezzük azt is tökgyalunak hívjuk.

  VálaszTörlés
 5. Mi Székeludvarhelyen mem teszünk vizet a sarvalt káposztához, csak egyszerüen megsarvaljuk vagy ha jobban tetszik legyaluljuk besózzuk és jól meggyúrjuk hogy összeessék és levet eresszen.
  Utána egy nagy befőttes üvegnek a fenekére teszünk egy kötés kaprot csombort és egy szelet tormát, majd szorosan belenyomkodjuk a káposztát, hogy a leve feljöjön a tetejére, majd a tetejére is teszünk tormát és egy jó nagy káposztalevelet és lekötjük az üveget de alája egy mélyebb tányért teszünk mert ahogy erjedni kezd a levét felnyomja, esetleg nem kell egészen teletőlteni. Meleg helyen egy hét alatt készen is van.
  Lehet készíteni belőle rakott káposztát is vagy csak egyszerűen savanyúságnak használjuk olajjal leöntve.
  A legjobb C vitamin forrás és nagyon ízletes.

  VálaszTörlés
 6. Anyósom is víz hozzáadása nélkül készítette, és nagyon fincsi folt.

  VálaszTörlés
 7. Többször készítettem már, remek volt, de most nem sikerült. Gyalultam, besóztam, majd kicsavartam és felöntöttem sós vízzel, csombort, kaport és tormát tettem hozzá. Hát, keserű lett. Úgy emlékszem, máskor is így készítettem, nem tudom, mégis miért nem sikerült.

  VálaszTörlés
 8. szerintem tul vegyszerezve volt a kaposzta es azert lett keseru, en a so mennyiseget nem talalom el soha, megtudna mondani valaki kb mennyi az arany, mert ha igen sok akkor nem erik be hanem sos marad meg ha keves akkkor elagyul

  VálaszTörlés
 9. Én tormát soha nem teszek bele, csak ha télire teszem el. A só mennyiségét és úgy határozom meg, hogy 1 liter vízhez keverek 1, 5 evőkanál sót. A végén, ha úgy érzem az utolsó adag vízbe belekeverek még 1- 1 kanállal. Ez a só minőségétől is függ. Nem mindegy, hogy finom
  só vagy durva só.

  VálaszTörlés
 10. Négy kg. káposzta, és 12 dk. só

  VálaszTörlés