2020. április 21., kedd

Lángos különlegesen könnyed (hűtőben is megkel)

"Csak két dologban hihetsz: vagy abban, hogy a világon minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem az." (Albert Einstein)
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt vagy kelt tésztához való liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 kis doboz kefir vagy joghurt
- 2,5- 3 dl langyos tej vagy víz

- olaj a sütéshez
- fokhagyma, tejföl, sajt a szóráshoz

A kefir opcionális. Amennyiben nem teszek bele kefirt, a tejből vagy vízből vagy a kettő keverékéből teszek 5- 6 dl-t. Figyelni kell a lisztet, hogy milyen a sikertartalma, attól függően"kér" több vagy kevesebb vizet vagy tejet.

Elkészítése:
A langyos tejbe beleszórom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Pár perc alatt felfuttatom, majd hozzáadom a sóval elkevert liszthez. A kefirt is beleöntöm. Jól megdagasztom.
30- 40 percig letakarva kelesztem, majd kb 8- 9 darabkára osztom a tésztát. Ezeket kis gombócokká formázom, de nem úgy, mint a szilvás gombócot, hanem oldalról szépen az aljára begyúrogatom a tésztát, majd egy enyhén lisztezett nyújtó deszkára helyezem őket és letakarva még 20-30 percig kelesztem.
Ezalatt 3- 4 gerezd fokhagymát préselek kb másfél deci (picit) sós vízbe.

Egy serpenyőben annyi olajat hevítek, hogy bőségesen ellepje a tésztát. A kis golyócskákat olajos vagy vizes kézzel jó vékonyra huzigálom, és óvatosan belehelyezem a forró olajba. 1-2 percig sütöm az első oldalát majd megfordítom és kb. 1 percig sütöm a másik oldalát. Látni fogjátok, hogy mikor lesz szép aranysárga. Papírtörlőkendőre szedem, vagy függőlegesen egy rácsra, hogy lecsepegjen róla az olaj, majd megkenem fokhagymával és tejföllel, megszórom reszelt Trappista vagy Cheddar sajttal és már lehet is fogyasztani.
Lényeges, hogy egyszerre csak egyet süssetek, mert nagyon hamar elkészül, és ha picit is tovább sütitek, teljesen más lesz az állaga.

Ha másnapra készítem, akkor összegyúrom a tésztát, és nem kelesztem meg, hanem beteszem a hűtőbe, ahol szépen megkel másnapig. Amikor előveszem, már lehet is formázni és sütni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése