2012. július 10., kedd

Kávés- grillázsos sütemény

"A változatosság gyönyörködtet" mondja Cicero. Ez a mondás hatványozottan is igaz a sütemények esetében.
Sokszor elgondolkozom, hogy valójában szinte azonos alapanyagokból ezerféle finomságot hozhat ki az ember egy kis fantázia segítségével. Érdemes kísérletezni, olyan ízhatásokat komponálni, amitől kicsit boldogabbá lesz az ember.
Nem is tudom, kell-e különösebb reklám a kávé és karamelles grillázs bársonyosan simogató ízvilágának? Úgy gondolom nem él olyan ember a földön, aki ne rajongana érte.
Bubi megkért, hogy süssek valami finomat, hogy megkínálhassa a kollégáit névnapja alkalmából.
Eldöntöttem, hogy a dió, a kávé, a karamell és a csoki nem hiányozhat belőle. Nos, valamilyen formában mindegyik komponens megtalálható a sütikben.
Egyetlen szépséghibája van csak a sütikémnek, éspedig az, hogy kissé időigényes. Sebaj, ezen is tudok segíteni. Beteszek valami nagyon jó zenét, és belevetem magam az alkotásba.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 8 ek víz
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg liszt
- 1,5 ek kakaó
- 25 dkg cukor
- 5 dkg dióbél
- fél citromnak a leve

Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 35 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 ek tej
- 2 tk instant kávé
- 1 tojás

Hozzávalók a grillázshoz:
- 12 dkg cukor
- 12 dkg dió

Elkészítése:
A 4 tojásnak a sárgáját a 15 dkg cukorral kikavarom géppel. Hozzáadok 4 ek hideg vizet fokozatosan, és a citrom levében feloldott sütőport. Külön edényben felverem a 4 tojás fehérjét, közben hozzáadom a maradék cukrot és verem tovább, amíg kemény habot nyerek. A habba beleszitálom a lisztet, a kakaót, hozzáadom a darált diót, és szépen óvatosan összekeverem a két kompozíciót.
Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Megkenem vajjal, és beleöntöm a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon alsó- felső légkeveréssel kb 30 percig sütöm. Figyelni kell, mert minden sütő másként viselkedik.
A grillázshoz a cukrot megolvasztom,  és amikor már szép karamell színe van, beledobálom a gondosan megtisztított dióbeleket. Összekeverem, és leveszem a tűzről. Egy olajjal megkent vágódeszkán elsimítom, és hagyom kihűlni, majd mozsárban összetöröm. Mozsár hiányában, diódarálón ledarálom.
A krémhez a tejet, a cukrot és a tojást folytonos keverés mellett krémmé főzöm. Amikor kihűl, összevegyítem a habosra kavart lágy vajjal és a kávéval. Az instant kávét megdarálom egy kicsit mielőtt belekeverem a krémbe, ellenkező esetben nem tud szépen szétolvadni, szemcsés marad. Az is megoldás, ha egy- két kanál vízben feloldom. Adok hozzá még 10- 15 dkg grillázst is, ezzel is jól összekeverem.
Ha kihűlt a tészta, középen kettévágom, és megkenem a krém 60-70%- val. Ráfektetem a másik lapot, és megkenem a tetejét a maradék krémmel. Jól megszórom a grillázzsal ami maradt. Érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, hogy kicsit összeérjenek az ízek, egyébként pillanatok alatt elfogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése