2012. július 5., csütörtök

Horthy diós

Ha pontosan követitek a leírást, akkor egy nagyon finom süteményt fogtok készíteni. Nem túl szép, mert nem erősségem a szép ételek készítése, de valami mennyei.................
Horthy Miklós az egyszerű ételek kedvelője volt. Rengeteg saját recept maradt fenn a felesége hagyatékából, akinek a recepteskönyvét nemrég árverezték el. 140 ezer forint volt a kikiáltási ár.

Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag élesztő

Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg jó minőségű kakaó
-  3 db tojásfehérje habbá verve
- 1 csipet só

Tetejére:
- 1 tojás sárgája 1 kk tejjel elkeverve

Locsoláshoz sütés vége előtt 5 perccel:
- 1/2 dl langyos cukros tej (én utolsó alkalommal nem locsoltam meg, és valami eszméletlen finom lett)

Elkészítése:
Az élesztőt egy kis cukros tejben megfuttatom, majd az összes hozzávalóval összegyúrom a tésztát.
1 óra hosszáig letakarva kelesztem. Közben felverem a tojások fehérjét egy csipet sóval. Megdarálom a diót, hozzáadom a kakaót, a porcukrot, és belekeverem a habba.
A tésztát két részre osztom, kinyújtom külön mindkettőt. Az egyiket megkenem a krém felével, szorosan feltekerem, mint egy roládot, és szeleteket vágok belőle, de nem egyforma vastagságút mindenhol, hanem kissé trapézosan.
A tejjel elkevert tojjássárgájával megkenem a tetejét és az ujjammal egy kicsit benyomom. 200 fokon pár perc alatt készresütöm.
Hihetetlen finom langyosan is, de kihűlve is mennyei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése