2011. február 8., kedd

Kacsacomb sütőzacskóban sütve

Az az igazság, hogy még sohasem sütöttem kacsát. Valahogy nem volt gusztusom hozzá. Pedig Edit is meg Icu is mondogatták, hogy nagyon finom húsa van. Találtam a Sparban gyönyörű combocskákat külön vákuum-fóliázva jó pénzért. Hát egy életem, egy halálom, gondoltam kipróbálom.
Való igaz, hogy sokkal omlósabb a húsa, mint a csirkének. A színe ellenére pedig kifejezetten kellemes az íze. Attól tartok, hogy gyakran fogok még ilyent sütni. Kipróbálom majd úgy is, hogy kacsazsírban sütöm meg. Állítólag úgy sokkal finomabb.
Hozzávalók:
- kacsacombok
- paradicsompüré
- krumpli
- hagyma
- só, bors
- cukor
- olaj
- vegeta

Elkészítése:
A kacsacombokat sózom, borsózom és egy sütőzacskóban bő másfél óra alatt készresütöm. A vége fele kivágom a zacsit, meglocsolom a kiolvadt zsírral és hagyom, hogy piruljon egy kicsit, de ne száradjon el.
A krumplit megmosom és héjában megfőzöm. A hagymát megpucolom, apróra vágom és egy kis olajon megdinsztelem, majd a kockára vágott krumplit belekeverem. Sózom és pici cukrot is teszek bele, de tényleg gondolatnyit csak.
A paradicsomszószhoz egy kis olajon 3 ek lisztből rántást készítek. Pirospaprikát szórok bele, vegetázom, cukrozom, hozzáadom a kb fél liternyi finom olasz paradicsompürét és szószt főzök belőle.

7 megjegyzés:

  1. Mit jelent nálad az,hogy a kacsa tisztátalan állat?
    kamita

    VálaszTörlés
  2. A Bibliában leghamarabb a tisztátalan állatokról szóló leírást az özönvízzel kapcsolatos leírásban találjuk meg. Itt Noé bárkájába a tisztából hét–hét állat, a tisztátalanból pedig csak két–két állat ment be. De ez az igehely nem mondja el nekünk, hogy melyek a tisztátalan állatok. Bővebb leírást tartalmaz Mózes harmadik könyve 11. fejezete. Itt négy kategóriába sorolja az állatokat:

    Négylábúak: Ezek közül azok voltak tiszták, amelyeknek körmük teljesen hasadt (Tudományos megnevezésük párosujjú patások vagy artiodactyla) és kérődzőek. Éppen ezért a fejezet nem tartja megehetőnek a disznót, mert hasadt a körme, de nem kérődzik, és a nyulat.
    Madarak: Ezeknél nincs egy meghatározott jel, amelyet követni lehetne, hanem felsorolja mindazokat a fajokat, melyek tisztátalanok.
    Halak: Itt a jel az úszószárny és a pikkely. Mindazok a halak, melyeknek mindkettő megvan, tiszták, azonban amelyeknél nincsenek meg ezek a testrészek, azok ehetetlenek.
    Egyéb: A negyedik kategória a csúszó-mászó állatok. Ezek általában mind tisztátalanként vannak felsorolva. Az egyetlen tiszta faj a sáska, de ezek közül is csak néhány sáskafaj.[1]
    Kedves Kérdező!
    A keresztények nagyrészt nem követik a zsidók étkezési előírásait, mert úgy tartják, Jézus eltörölte őket, kivételek azonban vannak. A Hetednapot Ünneplő Adventisták a tisztátalan állatok fogyasztását ellenzik, mivel egészségtelennek nyilvánítják és csak a tiszta állatok fogyasztását hagyják jóvá. Szerintük Jézus nem törölte el a III
    Móz11 fejezetben leírt egészségügyi törvényeket.
    Tovább kutattam, és jelenlegi információim szerint a kacsa mégiscsak tiszta állat.

    VálaszTörlés
  3. A kacsa folyton fürdik! Mitől lenne tisztátalan?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsuzsanna!
    Itt nem arról van szó, hogy piszkos a kacsa, hanem a Biblia szerint az állatok két csoportra vannak osztva. Az ember számára ehető és ehetetlen állatokra. Utána kell nézzek még a kacsának alaposabban, mert nem teljesen egyértelmű még számomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem néztem utána, de azért ítélkezem, erről hol is lehet olvasni? Vagy csak bizonyos részeket kell figyelembe venni?

      Törlés
  5. Remélem, almát sem eszel...

    VálaszTörlés