2010. december 5., vasárnap

Töltött krumpli

Ha nincs karácsonyi vásár, akkor a mai ebéd sem ez lett volna.
Tegnap este vettünk egy profi krumplihámozó szettet, amihez adtak egy krumplifúrót is. Annyira megtetszett, hogy ki kellett ma próbálnom.
Hozzávalók:
- 6-8 db krumpli
- 40 dkg darált csirkemellfilé
- 1 kis doboz tejföl
- 2 db tojás
- sajt a reszeléshez
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, gondolatnyi zsálya, bazsalikom, magyaros fűszerkeverék

A krumplipogácsához:
- tegnapi maradék krumplipüré
- 2 tojás
- pici zabkorpa
- 3 gerezd fokhagyma
- pici bors

Elkészítése:
A krumplikat egy konyhai kefével langyos vízben alaposan megmosom. A krumplifúróval kifúrom még nyersen. A közepében keletkező spirált kiveszem belőle, majd egyenként becsomagolom fóliába a kifúrt burgonyákat és ily módon 300 fokon fél óráig sütöm a sütőben.
Kiveszem, hagyom kihűlni egy kicsit. Közben a húst ledarálom, a hagymát lereszelem és megfonnyasztom egy kevés olajon, hozzáadom a darált húst, sózom, borsózom és fehéredésig sütöm. A végén belepréselem a fokhagymát is. Beleöntöm a tejfölt, fűszerezem, szórok bele egy kis zabpelyhet ( semleges az íze ) majd megtöltöm vele a félig megsült és óvatosan meghámozott, kivájt krumplikat. Így megtöltve egy kivajazott ovális jénai tálba helyezem. A megmaradt tölteléket, ami nem kevés, a krumplik mellé rakom, hogy az is süljön meg. A tetejére egy egy kanál tejfölt teszek és reszelt sajttal megszórom. Be a sütőbe még egy fél órára, de most már csak 200 fokra.
Amíg elkészül, addig a tegnapi krumplipürét feljavítom 2 tojással, reszelt Trappista sajttal, 3 gerezd zúzott fokhagymával és picike borssal. Kikent serpenyőben kis korongocskákat sütök belőle. Mindkét oldalát szép aranysárgára pirítom.
A krumplikból kivájt spirálokat bő forró olajban kisütöm.
Savanyított káposztával esszük és nagggggyon különleges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése