2010. december 11., szombat

Mézeskalács

Ismét Karácsony van. Mézeskalács nélkül pedig nem igazi a Karácsony.
Keményen időigényes az elkészítése, és elkel a kézügyesség is. Nekem sajnos ez utóbbi nem az erősségem. Próbálkozom, beleteszem szívemet- lelkemet, de a végeredmény esetleg az ízében mutatkozik meg. Mint ahogy ebben az esetben is. Minden évben másképpen díszítem ki a kis finomságaimat. Van, amikor szörppel vagy valamilyen színes aromával megfestem  cukormázat. Sok esetben csak tojással kenem meg és magvakkal, aszalt gyümölcsökkel dekorálom. A legérdekesebb az, amikor a gyerekeim is besegítenek, és közben beszélgetünk- beszélgetünk. Mesélek nekik a gyerekkoromról, az ő kiskorukról. Ezt nagy élvezettel hallgatják mindig.
A hosszú órák alatt, amíg elkészül időm van elgondolkozni minden égi és földi dolgon, ami fontos az életben. Jut időm arra is, hogy tudatosítsam magamban, milyen szerencsés vagyok, hiszen van akinek készítsek finomságokat és van, akivel elfogyasszam azokat.
Tudom, ez nem mindenkinek adatott meg. Szeretettel gondolok most azokra is, akik magányosak!!!! Legszívesebben minden embert a lelkemre ölelnék és elmondanám, hogy Isten mindenkivel ott van, aki csak igényli.
Ez az az ünnep, mikor bátran elmondhatjuk, hogy: ".... úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta , hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3:16)
Kívánom mindenkinek, hogy találja meg minél hamarabb az örök élet forrását! 
Akinek van családja, barátai, az tudatosan értékelje ezt a hatalmas ajándékot, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy boldogabbá varázsolja az életüket. Higgyétek el, teljesen megváltozik a világ körülöttünk, ha nem arra koncentrálunk, hogy mi az, ami járna nekünk, hanem arra, hogy mi az, amivel megszépíthetnénk családunk, ismerőseink és ismeretlenek életét.
 
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás és 2 tojássárgája
- 1 csapott ek szódabikarbóna
- mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szekgűszeg, gyömbér)
- 1 kk szódabikarbóna
Mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- citromlé

Elkészítése:
A langyos mézben feloldom a vajat, hozzáadom a többi anyagot és jól simára gyúrom. Egy egész éjszakán keresztül állni hagyom. Minél többet áll, annál könnyebb lesz a tészta.
Másnap kinyújtom fél cm vastagságúra és karácsonyi formákkal kiszaggatom. Egy részét megkenem tejfölös tojássárgájával, és pár perc alatt készre sülnek az előmelegített sütőben. Vigyázni kell nagyon, nehogy megégjen kicsit sem, mert kesernyés lesz az íze. A tejfölös tojássárgák miatt gyönyörű fényesre sülnek.
A többihez cukormázat készítek 1 tojásfehérjéből, 20 dkg porcukorból és néhány csepp esetleg fél citrom levéből. Ezt kenem rá miután kisülnek a kalácskáim. Ehető gyöngyöcskékkel díszítem őket.
Jól el lehet szórakozni velük. Sütés után érdemes 1- 2 napig állni hagyni, hogy jól puhuljon be a tészta. Fémdobozokban sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése