2010. december 26., vasárnap

Karfiolos csorba

Hát ez is egy improvizált leves. Enyhén savanykás, húsmentes, könnyű és vitamindús. A sárgarépát hajszálvékonyra szeltem az új szeletelőmmel. Bubi állítja, hogy még az íze is más így. Lehet, hogy igaza van.
Hozzávalók:
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- karfiol
- krumpli
- káposzta
- paradicsom
- búzadara
- 1 tojás
- só
- Bors Magic vagy korpacibere
- zöldpetrezselyem
- lestyán

Elkészítése:
A hagymát megpucolom, apróra vágom és egy kis olívaolajon megdinsztelem Beleteszem a szeletelt sárgarépát, petrezselymet és tovább dinsztelem. Felöntöm vízzel, hozzáadom a rózsáira szedett karfiolt, a felkockázott krumplit, a legyalult káposztát, a paradicsomot és a grízgombócokat.
A grízgombócokat úgy készítem, hogy egy tojás fehérjét felverem egy kis sóval majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a búzadarát ügyelve, hogy ne legyen se túl kemény se túl lágy a massza. Forró vízbe mártott kanállal szaggatom ki a galuskákat egyenesen bele a fövő levesbe.
Zöldpetrezselyemmel és lestyánnal fűszerezem.
Bors Magikkal savanyítom. Maggi termék és Romániában vettem. A korpaciberét helyettesíti. Valójában korpaciberével illik savanyítani, aminek a receptjét már leírtam egyszer, de leírom ismét, hogy ne kelljen keresgélni.
1 liter búzakorpát leforrázok 3 liter vízzel. Ha már langyos, beledobok egy darabka kenyeret. Lekötöm az üveget gézzel és meleg helyre teszem. A tetején képződő habot minden nap leszedem és amikor csak eszembe jut naponta akár többször is megkavarom.
3- 4 nap szükséges ahhoz, hogy kellő képen megsavanyodjon.
Ekkor leszűröm és hűtőben tárolom további 4- 5 napig.
Sokkal egészségesebb , mint az ecet. Tele van vitaminnal .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése