2010. november 14., vasárnap

Zabpelyhes palacsinta gesztenyével töltve forró erdei szósszal

Többször is megfogalmazódott bennem az, hogy talán a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. Ilyenek többek közt a krumplileves, a bableves, a padlizsánkrém kenyérrel és paradicsommal, no meg a palacsinta.
Megszámolni nem tudom, hogy hányféle palacsintát sütöttem már és hányféleképpen töltöttem meg. Szinte vége nincs a variációknak. És egyik finomabb, mint a másik. Nem kell hozzá különösebb tudás, csak egy kis fantázia és legyen sós vagy édes, szinte minden esetben garantált a siker. A másik fantasztikus dolog az, hogy valahányszor palacsintát sütök és betoppan valamelyik gyerekem a konyhába, azonnal üdvrivalgásba tőr ki: mmmmmmmmmmmm......palacsinta!!!!!!!!!!!!!!
Senkivel nem cserélnék ilyenkor :-) A legszebb érzések egyike, amikor az ember a főztjével örömöt szerez a családjának. És ne feledjétek, hogy ez az öröm nem pillanatnyi, ez elraktározódik mélyen az emlékekezetekbe és majd egyszer, amikor már híre hamva nem lesz az én palacsintámnak, csak úgy előjön és szinte érzi majd az ízét a szájában, az illatát az orrában........ Én akkor is szeretlek majd benneteket!!!!!
Most ismét olyan periódusom van, hogy többnyire itthon található alapanyagokból vagyok kénytelen főzni. Nem is baj, több hely lesz legalább a mélyhűtőben.
Hozzávalók:
- 2 dl liszt
- 2 dl zabpehely
- 3- 4 db farm tojás
- só
- tej és víz keveréke
- 0,5 dl olaj
- gesztenyemassza
- málna, szamóca, erdei gyümölcs mix + cukor

Elkészítése:
A lisztből, zabpehelyből, sóból, tejből, vízből és az olajból könnyű palacsintatésztát készítek. Nem kell félni a zabpehelytől, mert fantasztikus a nedvszívó képessége. Soka nem ragad le a palacsintám, ha azt is teszek bele. Semmi rossz íze nincs. Észrevétlen a palacsintában. A hatása viszont nagyon is észrevehető. Dicshimnuszokat zengenek a zabpehelyről és amibe csak lehet bele is teszem. Néha még a kenyértésztába is.
A serpenyőt nem kell kiolajozni, mert a tésztában lévő olaj elegendő.
Szépen kiosütögetem a palacsintákat, majd gesztenyemasszával megtöltöm. Négybe hajtom és nyakon öntöm forró erdei gyümölcs szósszal. Ilyenkor mirelit gyümölcsből készítem. Málnát, szamócát és erdei gyümölcsöt egy kis cukorral felfőzök. Néhány percig csupán. Nagyon kevés fahéjat is szórok bele, de nem viszem túlzásba a gesztenye miatt. Fenséges!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése