2010. november 3., szerda

Tönkölybúza kenyér

Dr. Kalmár Gergely növénygenetikus több mint húsz éve foglalkozik a tönköly újraélesztésével. Az 1986-os csernobili atomreaktor-robbanás után a magyar gabonák hatását megvizsgálva egyedül az általa fenntartott tönkölybúza nem sugározott és genetikailag nem károsodott. A szegedi kutató akkor felismerte, hogy ez a tulajdonság óriási jelentőségű.

Elhatározta, hogy a tönköly eredeti, ősi genetikai tulajdonságait megőrzi, és ennek a növénynek szenteli élete további jelentős részét. A nevéhez köthető tönkölykenyér pedig egészségi szempontból nagyon fontos anyagokat tartalmaz, például aminosavakat, összetett szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagot és növényi rostot.

Ez a tönköly több mint 20 százalék fehérjét tartalmaz, melynek szerkezete az emberi fehérjéhez nagyon hasonló, génmanipuláció-mentes. Az aminosavak életünk fehérjéinek építőkövei, fontos energiaforrások és biológiailag fontos molekulák előanyagai, melyeket szervezetünk nem képes raktározni. Ha kiürülnek, komoly betegségeket idézhetnek elő.

A tönkölybúzából készült kenyér ásványianyag-tartalma 15-20-szorosa, vitamintartalma 20-25-szöröse a búzából készült kenyérének. Nem tartalmaz nehézfémeket, és E-vitamin-tartalma még kisütés után is csúcsértékben található a tönkölybúzakenyérben. Emellett igen magas a teljes B csoportú vitaminok aránya is. Javítja a fizikai és a szellemi teljesítőképességet, csillapítja az éhségérzetet. Erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést, a test szöveteit rugalmassá teszi, javítja a sejtek stabilitását. A tudatos vásárló megvásárolja és fogyasztja a kommersz tönkölykenyeret, mert ismeretei szerint jó. Azonban csak a Dr. Kalmár tönkölykenyérre jellemzők ezek a gyógyhatások. A többi tönkölyt közönséges búza keresztezésével elbutították. Így becsapják az embereket azok, akik nem vagy félreinformálják a fogyasztókat.

Hozzávalók:
- 50 dkg Dr. Kalmár tönkölyliszt
- 10 dkg finomliszt
- 1 és 1 /2 csomag szárított élesztő
- 3 db kisebb főtt reszelt krumpli
- 3 ek olíva olaj
- 1 mk őrőlt köménymag
- 1 csapott ek só
- 1 csapott ek cukor
- 1 tojásnak a sárgája
- 3 dl víz


Elkészítése:
A kenyérsütő gépbe előszőr beleöntöm a vizet majd szép sorban a többi hozzávalót. 
Géppel dagasztom és amikor a dagasztásnak vége, kikapcsolom a gépet és hagyom hogy egy órán keresztül benne keljen meg. Ekkor kiveszem, megszórom liszttel és bevagdosom a tetejét.  Sütőzacskóbe helyezem és egy kerek jénai tálba. A zacskó tetejét egy- két helyen megszurkálom, hogy a felesleges gőznek útat nyissak. 15 percig hagyom, hogy keljen még ilymódon is majd betolom a sütőbe, amelynek aljába egy vízzel telt tepsit teszek. 300 fokon sütöm gőz fölött egy órán keresztül. Csodálatos ropogós karéja lesz. Össze sem lehet hasonlítani a gépben sűlt kenyérrel.

2 megjegyzés:

  1. Én is ezt a tönkölyt használom. Tényleg csodálatos a kenyér íze! De az a 300 fok véletlenül nem 200 fok akar lenni? A háztartási sütők nem tudnak 300 fokon sütni!

    VálaszTörlés
  2. Nem tévedés, akkor még gázsütőm volt, és ott 300 fok volt a maximális hőmérséklet.Az elektromos sütőben 200 fok.

    VálaszTörlés