2010. október 3., vasárnap

Crema de zahar ars

Az az igazság, hogy nem tudom pontosan lefordítani a címét a desszertnek, illetve csak szó szerint tudom lefordítani  de az nem adja vissza az igazi jelentését. Valami olyasmit jelent, hogy "égetett cukor krém" azaz karamellkrém.
Teljesen mindegy azonban, hogy hogyan nevezzük, egyik kedvenc desszertem. Könnyed, krémes, karamelles és különleges............
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 8 púpos ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 20 dkg cukor a karamellhez

Elkészítése:
Egy edényben a 20 dkg cukrot karamellizáok majd átöntöm a sütőedénybe és jól szétfolyatom, hogy jusson belőle mindenhová.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral felverem, külön a fehérjét is. Összekeverem óvatosan és a tejet hidegen hozzáadom. Ezzel is elkeverem majd a karamellel bélelt sütőedénybe öntöm. Én egy közepes méretű ovális jénai tepsiben sütöttem. Nem kell bele semmi liszt, semmi sütőpor. Nem kell megijedni a sok tej miatt sem. 180 fokon kb 40 percig sütöm. Ekkorra szépen megkocsonyásodik  és képződik alatta egy nagyon finom karamell öntet. Nem árt megvárni, míg kihűl, mert jobban összeáll és az íze is sokkal varázslatosabb.

3 megjegyzés:

  1. De jóóó!!! Ugye csinálsz ilyent amikor otthon leszek?

    VálaszTörlés
  2. A magyar neve karamellás, vaníliás sült puding

    VálaszTörlés
  3. Kedves Daniel!
    Köszönöm így már nagyon jól hangzik!!

    VálaszTörlés