2010. szeptember 26., vasárnap

Gyorskovászolt Dr. Kalmár tönkölykenyér

A minap a szép új piaccsarnokban jártam. Nagyon élveztem a vásárlást szép civilizált környezetben.
Így ősz fele a felhozatal is szemet gyönyörködtető. A csodálatos szőlőgerezdek, szilvák, padliszánok, dísztökök és virágok mellett megpillantottam egy úriembert, aki kenyereket és lisztet árult.
Kiderült, hogy ő Dr. Kalmár Gergely, aki llenőrzött, védjeggyel ellátott tönköly lisztet árul eredeti ősgabonából. Ez eltér a normálbúzával keresztezett, nagyobb hozamra kifejlesztett hibrid tönkölyfajtáktól. Benne van a tönkölycsíra, melytől a liszt kicsit sárgás színű. Gazdag vitamin és ásványi anyagokban. Ebből a lisztből tojás hozzáadása nélkül lehet készíteni palacsintát, nokedlit, kalácsot. A darájából pedig túrógombócot.
A zacsiban a liszt mellett egy kenyérrecept is volt. Ezt sütöttem meg ma.
Kovászolás:
Méretes dagasztótálban 6-8 dl langyos vízhez 2 dkg élesztőt elkeverek, melyhez fokozatosan fakanállal hozzákeverek 50 dkg langyos Dr, Kalmár tönkölylisztet. Letakarva egy éjszakán át 18- 20 Celsius fokon tartom. Ez megkel és visszaesik.

Dagasztás:
A kovászt kb 50 dkg langyos Dr.Kalmár tönkölyliszttel és 2- 4 dkg sóval megdagasztom. A legjobb a Himalája só. (3-5 pec) Én tettem bele 2 ek olívaolajat is.

Formázás, sütés:
Két cipót formázok belőle olajos kézzel majd bevagdosom a tetejét egy éles késsel és így helyezem sütőzacskóba. Ez nem az eredeti recept szerint van, de jó tapasztalataim vannak a sütőzacskóval, így alkalmazom, amikor csak lehetséges. Finom ropogós lesz a karéja tőle.
A zacskó alját behajtom a kenyér alá és beteszem egy kerek sütőformába. Pár percig hagyom még kelni így is. Három apró lyukat vágok a zacsi tetejére a gőznek és előmelegített sütőbe (240 Celsius fok) helyezem. Öt perc után leveszem 190 fokra. Fél kg- os formánál a sütési idő kb 20- 25 perc. Nagyságától függően változik a sütési idő.

12 megjegyzés:

  1. A kovászkészítés víz és liszt mennyisége úgy jó, ahogy leírtad? Anna

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anna!
    Igen, úgy jó. A kovászhoz 50 dkg liszt szükséges, amihez másnap még 50 dkg lisztet kell hozzáadni.
    Így a 6- 8 dl víz nem sok az összesen 1 kg liszthez.
    Ízlés szerint ahogy jónak látod, tehetsz bele több vizet is meg kevesebbet is. Ez a liszt minőségétől is függ.
    Jó sütögetést kívánok!! Ildi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ildikó!

    Melyik településen van ez a piaccsarnok? Nagyon szeretnék eredeti Dr. Kalmár féle tönköly búzát, lisztet vásárolni de a neten egyelőre nem találtam.
    köszönöm szépen a segítséget!
    emailcímem: fodortunde@vipmail.hu

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tünde!
    Szegeden a piac csarnokban vettem tavaly. Idén még nem láttam, de az nem jelent semmit, mert nem is mentem arrafelé. Úgy hallottam, hogy nagyobb mennyiségben rendelni is lehet tőle, és elküldi.
    A neten megtaláltam a telefonszámát, e- mail címét. Szívesen elküldöm neked.
    tel: 30/ 403-1911
    e- mail cím: oko.10@freemail.hu
    web cím: www.doktorkalmar.hu
    Remélem, sikerül felvenni vele a kapcsolatot!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm a segítséget! Sajnos Szegeden nem szoktam járni. 50 kg a minimum rendelési mennyiség, de lehet hogy meggyőzöm a családot, hogy ruházzunk be, mert egyelőre nem találtam alternatív megoldást. Még egyszer nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Ha még érdekel a Kalmár féle liszt, engem megkereshetsz, már sokkal kisebb adagban is lehet rendelni:

      +36 20 777 23 79
      Báder Zsuzsanna

      Törlés
    2. Kedves Névtelen!

      Ha még érdekel a Kalmár féle liszt, engem megkereshetsz, már sokkal kisebb adagban is lehet rendelni:

      +36 20 777 23 79
      Báder Zsuzsanna

      Törlés
  6. Kedves Névtelen. Én budapesti vagyok, és engem is érdekelne a liszt. Valakivel felesben beruháznék. Ha esetleg te is pesti....-)
    Ilke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ilike!

      Ha még érdekel a Kalmár féle liszt, engem megkereshetsz, már sokkal kisebb adagban is lehet rendelni:

      +36 20 777 23 79
      Báder Zsuzsanna

      Törlés
  7. A liszt az igazi Dr. Kalmárból van?
    Csak a "nomen est omen" miatt kérdezem...

    VálaszTörlés
  8. Élesztő mentes kovásszal is működik a liszt .

    VálaszTörlés