2010. május 28., péntek

Kovászos uborka

Alig vártam már, hogy egy kicsit olcsóbb legyen a kovászolni való uborka, hogy készíthessek koviubit.
Vétek lenne kihagyni e csodát.
Van ennek egy hátulütője is,  az hogy az ember kétszer annyit eszik a "segítségével", mint általában.
Sebaj, megéri!!!

 

Hozzávalók:
- 2,5 kg uborka
- 1 csokor kapor
- szőlőlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 zsemle
- só
- víz

Elkészítése:
Az uborkákat alaposan egy kis konyhai kefével megmosom és középen bevágom majdnem a végéig majd megfordítom és ugyanazt a műveletet megismétlem, de merőlegesen az első vágásra.
Egy nagy 5 literes üveg aljára teszem a fokhagymát, felét a kapornak meg felét a szőlőlevélnek. Elhelyezem az uborkákat is függőlegesen szorosan egymás mellé, majd a tetejére teszem a maradék kapot és szőlőlevelet.
Langyos sós vízzel öntöm fel. Minden liter vízhez kb 1 púpos evőkanálnyi sót adok és jól elkeverem. A tetejére fél zsemlét teszek az erjedés elősegítése érdekében. Befedem egy kis tányérral és kiteszem az erkélyre a napra. Kb 3- 4 napig érlelem attól függően, hogy mennyire van meleg. Két nap után a zsemlét eltávolítom. Ajánlatos tüllzacskóba tenni, így könnyebben ki lehet emelni az üvegből.
Ha kész, leszűröm és visszarakom az uborkákat a levébe és mehet is a hűtőbe, ahol ílymódon sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése