2010. május 28., péntek

Kelkáposzta főzelék

Napok óta a kelkáposzta főzeléken jár az eszem, de valahogy mindig halogattam, mert Márk nem szereti és akkor külön kell főznöm valamit neki.
Olyan régen csináltam már, hogy gondolkoznom kellett a hozzávalókon. Ahhoz képest remekül sikerült egy kis szójafasírttal.
Az evőeszközöket anyósomtól kaptuk, ő meg a szüleitől vagy nagyszüleitől? Szóval nagyon régiek és olyan különleges érzés, hogy a gyerekeim nagyszülei, dédszülei és ükszülei is ettek ezekkel a csodaszép ezüst villával és késsel.
Sajnos nincs belőle egy egész készlet, csak darabok emlékben.
A gravírozott két betű "BJ" az eredeti tulajdonos Becze János nevének a monogrammja.
Ha már a receptjeim fennmaradnak az utókor számára, jónak láttam ezt is megörökíteni nekik. Ki tudja hol lesznek akkor már e szép darabok, amelyeket gondolom tehetséges kézművesek készítettek szívüket- lelküket és legjobb tudásukat beleadva.
 Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 7- 8 db krumpli
- 1 doboz tejföl
- 2 ek liszt
- kapor, majoranna
- 1 kk őrölt vagy egész kömény
- 2-3 gerezd fokhagyma
- pici olaj

Elkészítése:
A káposzta külső leveleit leszedem, eldobom majd jól megmosom a maradékot. A krumplit meghámozom és kockára vágom a káposztával együtt. Sós vagy vegetás vízben megfőzöm. Egy kk őrölt köményt adok hozzá, egy kis borssal fűszerezem. Szórok bele kaprot és majorannát, de nem sokat.
Egy kevés olajon világos rántást készítek, belepréselem a fokhagymát, majd besűrítem vele a főzeléket. A legvégén keverem bele a tejfölt. Ma szójafasírttal ettük. Finom, könnyed tavaszi- nyári étel. Egyébként sült virslivel vagy fasírttal tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése