2010. május 7., péntek

Csorbaleves

A csorba kifejezetten román leves. Húsdarabkákat, vagy húsgombócot főznek bele. Bármilyen húsból készülhet rántás nélkül. Savanykás pikáns íze miatt nagyon közkedvelt. Ciberével (románul bors) savanyítják.
A cibere vagy bors úgy készül, hogy egy zacskó búzakorpát leforrázunk kb két liter vízzel. Ha langyosra hűl, egy szelet fehérkenyeret teszünk bele. Az üveg száját egy tányérral lefedjük és néhány napra meleg helyre tesszük. Minden nap le kell szedni róla a képződő habot és meg kell kavarni.
3- 5 nap alatt megsavanyodik. Ekkor le lehet szűrni , majd hűtőben 4-5 napig lehet tárolni.
Sokkal finomabb, vitamindúsabb és egészségesebb, mint az ecet. Érdemes kipróbálni.
Romániában Knorr márkájú BORS MAGIC- ot lehet kapni, ami por formájú és jól helyettesíti a ciberét. Ennek hiányában citromsavval is lehet savanyítani.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1/2 zellergumó ( közepes nagyságú zellerből )
- 2 db krumpli
- 1 doboz paradicsompüré vagy néhány paradicsom
- 1 pici fej káposzta ( a legfinomabb az újkáposzta ), de egy marék savanyított káposzta is kitűnő erre a célra
- lestyán
- korpacibere (bors) vagy Bors magic vagy citromsav

Elkészítése:
A vöröshagymát és húst felkockázom és odateszem főni egy kis enyhén sós vízben. Hamarosan hozzáadom a felaprított zöldségeket, a paradicsompürét vagy levet, a legvégén a kockára vágott krumplit.
Lestyánnal ízesítem és korpaciberével savanyítom.
Felejthetetlen!!!!!!!!!!!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése