2010. április 16., péntek

Vargabéles

Ez a recept szinte teljes egészében drága nagymamámtól származik- egy aprócska változtatással, én nem teszek alá, fölé rétes lapot. Így is ugyanolyan finom, és sokkal gyorsabban elkészül.
Ráadásul ő még a tésztát is maga gyúrta. Mondanom sem kell, az íze összehasonlíthatatlanul finomabb volt.
De azért ez sem kutya.....Az öntet is az én újításom:-)

Hozzávalók:
- 50 dkg félzsíros tehéntúró 
- 30-40 dkg tészta
- 5 tojás
- 1- 2 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg mazsola
- 10-12 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 5 ek tejföl + vaj a tepsi kenéséhez


Az öntethez (nem fontos kellék az öntet, csak aki így kívánja):
- 1 csomag mirelit erdei gyümölcs 30 dkg
- 1 csomag mirelit szamóca 30 dkg
- ízlés szerint cukor

Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm, hagyom kihűlni. A tehéntúrót, a tejfölt, a tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a BIO citrom reszelt héjával  jól elkeverem. Hozzáadom a tojások fehérjéből egy csipet sóval felvert jó kemény habját. Beleszórom a mazsolát, majd a kihűlt tésztát is beleforgatom.
Vastagon kivajazok egy közepes méretű jénai tepsit és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőbe tolom.
Közben a mirelit gyümölcsöket egy edényben cukorral odateszem főni. Nem főzöm sokáig, hogy megmaradjon az aromája. Az illata betölti a konyhát. Nehéz kivárni, amíg elkészül.
Öntettel vagy öntet nélkül egyaránt mennyei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése