2010. április 16., péntek

Vargabéles

Ez a recept egy az egyben drága nagymamámtól van egy picike különbséggel, én nem teszek alá meg fölé rétes lapokat. Ugyanolyan finom így is. Időben pedig gyorsabb.
Azon kívül pedig ő a tésztát is maga gyúrta. Mondanom sem kell, összehasonlíthatatlanul finomabb volt.
De azért ez sem kutya.....Az öntet is az én újításom:-)

Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró   - 4 púpos ek. tejföl
- 30 dkg tészta
- 5 tojás
- 1- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 5- 7 dkg vaj + a tepsi kenéséhez


Az öntethez (nem fontos kellék az öntet, csak aki így kívánja):
- 1 csomag mirelit erdei gyümölcs 30 dkg
- 1 csomag mirelit szamóca 30 dkg
- ízlés szerint cukor

Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm. Beleforgatom a vajat, és a tejfölt, majd a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, túróval a citrom héjával  jól elkeverem. Hozzáadom a tojások fehérjéből és egy csipet sóból vert jó kemény habot. Beleszórom a mazsolát és óvatosan összeforgatom.
Vastagon kivajazok egy közepes méretű jénai tepsit és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőbe tolom.
Közben a mirelit gyümölcsöket egy edényben cukorral odateszem főni. Nem főzöm sokáig, hogy megmaradjon az aromája. Olyan illata van, hogy az ember alig bírja kivárni, hogy megsüljön.
Öntettel vagy öntet nélkül egyaránt szenzációs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése