2010. március 10., szerda

Kávés scharlotte

Nehogy azt higgyétek, hogy mindig ennyi süteményt eszünk egyszerre. Különös alkalom ez. A névnapunkat ünnepeltük Zsuzsával és Lillával. Rengeteg finomságot hoztak a lányok.
Én ezzel a tortával szálltam be a buliba. Igazi receptje nincs, illetve nem recept szerint készült.
Karácsonykor Marica gyümölcsös scharlotteot készített, az is nagyon fincsi volt. Említettem már, hogy a kávé íze a gyengém. Ezért kitaláltam, hogy ez kávés lesz.
A scharlotte torta angol eredetű édesség. Egykor úgy készült, hogy a formákat kenyérrel bélelték ki, almával töltötték meg, és forrón tálalták .

Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 ek liszt
- 8 ek porcukor
- sütőpor
- 4 csomag habtejszín
- 4 kiscsomag habfixáló
- 2- 3 ek instant kávé
- 1- 2 ek kakaó
- 5 ek porcukor
- 1 csomag finom babapiskóta
- 20 dkg vaj+ 2 ek kávé+ 1 ek kakaó+ 2 ek porcukor
- pici rum aroma
- mogyorókrémes rudacskák a díszítéshez

Elkészítése:
A 8 tojásból, 8 ek lisztből, 8 ek porcukorból és sütőporból piskótát sütök. Ha kész, kettévágom középen és a sütőpapírral szorosan feltekerem.
A 20 dkg vajat kikeverem a 2 ek instant kávéval, (amit előzőleg megőrölök ) az 1 ek kakaóval és 2 ek porcukorral. Ezzel megkenem a piskótatekercseket és jó egy centis karikákra szeletelem.
Előzőleg egy nagyobb tésztaszűrőt kibélelek alufóliával és ezekkel a kis karikákkal szépen kitapétázom.
A 4 csomag habtejszínt 5 ek porcukorral felverem majd hozzáadom a 4 csomag habfixálót. Habfixálóból lehet több is, de én nem szeretem, ha nagyon kemény a hab. Hozzákeverem a  2- 3 ek instant kávét, amit előzőleg átőröltem és az 1- 2 ek kakaót. Kb. egyharmadát beleöntöm a kis karikákkal kibélelt kráterbe. Befedem babapiskótával, amit előzőleg egy kis rumos kávéba mártogattam. Majd a maradék krémmel befedem. A tetejét, ami majd a torta alja lesz valamikor, szintén rumos kávéba mártogatott piskótával zárom le. Betakarom alufóliával és legalább egy éjszakára beteszem a hűtőbe. Reggel kiborítom egy nagy tányérra és ha szerencsém van, akkor nem roskad össze, mint egy kártyavár. Díszítés ízlés szerint. Valójában ezen a képen félkész állapotban van a torta. Minden lyukacskába dugdostam rudacskákat. Úgy sokkal szebb volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése