2010. március 17., szerda

Céklasaláta

Szenzációs savanyúság és remek orvosság a cékla. Rengeteg ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Kiváló a vérképző tulajdonsága, de az influenzára, a gyomorra, a májra is kedvező hatása van. Leginkább nyersen ajánlott a levét fogyasztani sárgarépa lével, de főve salátának is kitűnő.
Vigyázni a fehér abroszra, mert gyönyörűen befesti!!!

Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- cukor, ecet, só, őrőlt kömény
- torma ha van

Elkészítése:
A céklagumókat alaposan megmosom és felteszem héjastól főni. Van, amikor  a sütőben sütöm meg. Változó.
Elég sokáig kell főnie. Ha kész, leöntöm róla a főzővizet, lehámozom a héját és nagyobb lyukú reszelőn lereszelem. Olyan is van, amikor szeletelem, de Bubi így jobban szereti.
Közben főzök egy cukros, sós, köménymagos levet, amit ecettel savanyítok. Mennyiséget szándékosan nem írok, mert ízlés dolga. A cékla egymagában is elég édes, tehát a cukorral vigyázni!
Ha van otthon, akkor tormát is teszek bele. Nagyon harmonizál az íze a cékláéval.
Üvegekbe rakom és hűtőben tárolom, mert tartósítószert nem teszek bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése