2010. február 13., szombat

Tejfölös pompos azaz kenyérlángos

Eddig csak egyszer próbálkoztam kenyérlángos sütésével. Nem lett nagyon szép, de ízelett a gyerekeknek, tudni illik Márk születésnapjára készítettem még tavaly. Következő alkalommal remélem, szebb lesz.
Tipikusan téli kaja. A Dóm téri karácsonyi hangulatot idézi. Forró citromos teával felejthetetlen! A szép fehér hó is elengedhetetlen kelléke a varázsnak.....és ha még a család is együtt lehet........hát azt már le sem tudom írni......
Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 1 dl víz
- 2,5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 csapott ek só
- 1 tk cukor
- 3 kis doboz tejföl
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg húsos szalonna
- reszelt sajt

Elkészítése:
A lisztből, vízből, tejből, élesztőből, cukorból, sóból lángostészta állagú masszát gyúrok. Rövid ideig dagasztom, majd egy óra hosszáig kelesztem egy tálban letakarva.
Amíg kel, a húsos szalonnát megpirítom, a tejfölt összekeverem a kipréselt fokhagymával, a hagymát szeletekre vágom és karikáira szedem.
Ha megkelt a tészta,  másfél cm vastagságúra nyújtom és belehelyezem a kikent tepsibe. Mehet is az előmelegített sütőbe. Ha félig megsült, kiveszem és rákenem a tejfölt, megszórom a sült szalonnával és rádobálom a hagymakarikákat. Ízlés szerint meg lehet szórni reszelt sajttal és még vissza teszem egészen addig, amíg a tejföl is rásül.
Fantasztikus illata megcsiklandozza az éhes gyereksereg orrocskáját. Forrón kínálom. Remekül le lehet vele égetni minden szőrt a nyelvecskénkről. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése