2010. január 19., kedd

Zöldbableves

Számomra a levesek királya a zöldbableves. Egyszerűen megúnhatatlan.
A fiaimnak már nem annyira ízlik, ezért elég ritkán főzök.
A bablevest mindenki másként készíti. Én is változtatok rajta ízlés szerint. Van, amikor csak paradicsommal ízesítem, van, amikor egy kis fokhagymát is teszek bele, de népszerű kaporral is meg zeller zöldjével is. Most a legáltalánosabb receptemet osztom meg veletek.
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- 1 db paradicsom
- só, Vegeta
- 3 ek. olaj
- 2 ek. liszt
- 1 kk pirospaprika
- 1-2 ek ecet
- mokkáskanálnyi cukor
- 1 doboz tejföl

Elkészítése:
A babot megpucolom és három- négybe töröm. A zöldségeket apró karikára vágom, a zellert és a paradicsomot apró kockákra. Mindezt egyszerre odateszem főni só nélkül.
Amíg fő elkészítem a hagymás rántást. Egy kis olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd megszórom liszttel, pirospaprikával és felöntöm hideg vízzel.
Ha készre főtt a bab , hozzáadom a rántást a zöldpetrezselymet meg a Vegetát és főzöm még 2- 3 percig. Ízlés szerint ecetezem. Cukrot tényleg csak gondolatnyit teszek bele, hogy kellemesebb legyen az összhatás az ecettel.
Tejföllel tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése