2010. január 21., csütörtök

Marhapörkölt

Marhapörköltből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert egy részét, ha lefagyasztja az ember, néhány nap múlva finom gulyásleves készíthető belőle.


Hozzávalók:
- 1 kg 80 dkg marhahús ( lapocka, lábszár, bélszín )
- 6 ek olaj
- 4- 5 nagy fej hagyma
- édes- nemes paprika
- só
- 3-4 db friss paradicsom vagy paradicsompüré
- 3- 4 db zölspaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- néhány csepp enyhén csípős Pirosarany

Elkészítése:
A húst a hártyáktól jól megtisztítom majd apró kockákra vágom. A hagymákat szintén felkockázom és az olajon megpirítom majd hozzáadom a húst. Megszórom pirospaprikával és gyakori kevergetés mellett kicsit átsütöm az egészet. Sózom és felöntöm egy kevés vízzel, éppen csak hogy ellepje.
A vége fele hozzáadom az apróra vágott paprikát, préselek bele 3-4 gerezd fokhagymát és a fölaprított paradicsomot. Hozzávetőlegesen 2 óra a főzési ideje. Ekkor zsírjára sütöm és ismét öntök hozzá egy kevés vizet, amivel aztán puhára főzöm.
Víz helyett megteszi a vörösbor is fele- fele arányban. Néhány csepp Pirosarannyal már kész is a mennyei eledel.
Sós vízben főtt krumplival tálalom, aminek a vizébe lehet dobni néhány szem köménymagot.
Nyammmmm........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése