2023. április 26., szerda

Taco Bell Copycat Crunchwrap Supreme

Az emberek utaznak, hogy csodálkozzanak a helyek magasságán, a tenger óriási hullámain, a folyók hosszú kanyarulatain, az óceánok mérhetetlen kiterjedésein, a csillagok mozgásán az égen, de csodálkozás nélkül mennek el önmaguk mellett.

Hozzávalók:


- 50 dkg darált marhahús

- 1 mk csilipor

- 1 mk őrölt kömény

- 1 mk őrölt pirospaprika

- 1 mk csilipor

- 1 tk só

- ízlés szerint bors 

- 8 db nagy tortilla lap

- sajtszósz (Nacho)

- tejföl

- reszelt cheddar sajt

- apróra vágott paradicsom

- apróra vágott saláta

- olaj

Elkészítése:

Egy serpenyőbe kevés olajat öntök, majd hozzáadom a darált marhahúst. Rászórom a pirospaprikát, a köményt, a sót, a borsot, és a csilit. Megpirítom gyakori kevergetés mellett. 

4 nagy tortilla lapból 4 kisebb kört vágok ki.

A tortilla lapok közepébe egy- egy gombóc pirított húst helyezek, meglocsolom a sajtszósszal, majd befedem tortilla chipsszel, amelyet vastagon megkenek tejföllel, megszórom salátával, paradicsommal majd reszelt cheddar és trappista sajttal. Teszek rá egy kis tortilla korongot, majd szépen felhajtogatom a nagy tortilla lap széleit. Olajozott forró serpenyőbe teszem a hajtogatott oldalával lefele, és oldalanként 5- 5 percig sütöm.

Tortilla chipsszel kínálom.

Ki nyerheti el az élet koronáját?

 "Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az Őt szeretőknek."  Jakab 1; 12

2022_09_Horvátország_Pula_Amfiteátrum

2023. március 14., kedd

Szilvalekváros, habos, krémes, diós finomság

 A valódi kincs az, ami ott van benned, a külsődet csak kölcsön kaptad.

Hozzávalók:

- 25 dkg Rama margarin

- 3 tojás sárgája

- 10 ek porcukor

- 6 ek tejföl

- 1 csomag sütőpor

- 60-70 dkg liszt

Kenéshez, szóráshoz:

- házi cukor nélküli szilvalekvár

- 3 tojás fehérje

- dió

Krémhez:

- 1/2 liter tej

- 6- 7  púpos ek gríz annyi, hogy ne legyen se túl folyós, se túl híg

- 25 dkg cukor 

- 25 dkg vaj

Elkészítése: a

A tésztát összeállítom, majd vékonyan olajozott sütőpapíron három vékony lapot nyújtok, amit megkenek Szatmári szilvalekvárral, a tojásfehérjéből vert hab harmadával és enyhén cukros diót szórok rá. A sütőpapírral együtt felcsúsztatom a gáztepsi hátára, és kb 180 fokon aranysárgára sütöm. Ezt megismétlem még kétszer, tehát összesen három hasonló lapot sütök.

A tejből, grízből és cukorból tejbegrízt főzök. Figyelek arra, hogy ne legyen folyós. Hagyom kihűlni, majd a vajat kihabosítom, és összekeverem a kihűlt tejbegrízzel.

Ezzel megkenem a kisült lekváros, habos, diós lapokat, és szépen egymásra helyezem őket. A legfelső lapra nem kerül semmi krém. Annak a szépségét a rásütött lekváros, habos dió adja.

Dobozban hűtőben több napig is eláll.

Angyalainak parancsol, hogy őrizzenek téged

 "Angyalainak parancsol felőled, hogy minden utadon őrizzenek. Kezükön hordoznak téged, hogy kőbe ne üssed a lábad." Zsoltárok 11; 12

2022_09_Horvátország

2023. március 8., szerda

Hash brown buggyantott tojással és paradicsomos óriás babbal

A meglepetés reggeli egy személyes ajándék, egy egyedülálló élmény annak is, aki készíti és annak is, aki kapja. Írországi évei alatt Szabolcsnak egyik kedvenc reggelije a Hash brown volt. Gyakran mesélt róla, én meg szokásomhoz híven elhatároztam, hogy elkészítem neki. Nagy sikere volt. :-)

 

Hozzávalók:

- 2 aranysárga krumpli kb. 30 dkg

- 1 nagy barna vagy vörös krumpli kb. 30 dkg

- 1 tk só

- 6 ek kukoricakeményítő

- szeletelt mozzarella

- 2 ek olaj a pirításhoz

- olaj  a sütéshez (ez a serpenyő mélységétől függ. Jó ha ellepi a hash brownt sütés közben)


Elkészítése:

A krumplikat meghámozom, lemosom, majd 4 mm- es kockákra vágom. Bő vízben lemosom a feldarabolt krumplit, leszűröm, majd 1 tk sóval sózom, és egy kevés olajjal jól összekeverem, és folyamatosan kevergetve kb 6 percig pirítom egy dupla aljú serpenyőben. Lényeges, hogy puha legyen, de ne pépes. Amíg a krumpli forró, hozzákeverem a kukoricakeményítőt, és összedolgozom egy kicsit.

Egy sütőpapírra helyezem a masszát, majd egy sodrófa segítségével kb 1 cm vastagságúra nyújtom. 

Én pizzavágóval szoktam szeletelni olyan 6,5 cm x 10 cm-s téglalap alakú darabokra. Mindegyikre teszek 1- 2 szelet mozzarellát (lehet mellé tenni sonkát is, ha valaki úgy szereti) majd egy másik ugyanakkora lapocskát teszek mindegyik tetejére. Összenyomkodom a széleket, picit formázom, hogy szép lekerekített legyen a sarka. Egy serpenyőben olajat hevítek, majd a kis téglalapjaimat aranybarnás- sárgás színűre sütöm. Közben óvatosan kis lapátkával megfordítom, hogy mindkét fele szép arany színű legyen.

Buggyantott tojással, és paradicsomos óriás babbal tálalom még melegen.