2015. szeptember 8., kedd

Trüffel golyók

Gondolom, nem sokan tudják, hogy a Trüffel nevét a szarvasgomba ihlette (truffles). Hogy miért? Egyszerű a válasz: megszólalásig hasonlít a föld alatt lakó szarvasgombára. A francia eredetű bonbon eredetileg úgy készült, hogy a vízzel olvasztott cukrot karamellizálták, majd csokoládé, narancs, kávé vagy gyümölcsből készített kivonatot adtak hozzá. Mandula olajjal kent lemezre öntötték. Dermedés után kockára vágták, és megforgatták csokoládéban. Több legenda is fűződik a keletkezéséhez, de szerintem teljesen lényegtelen a származása. Egy a fontos, hogy mennyei finom csemege. Sokféleképpen lehet variálni. Érdemes próbálkozni vele.
Hozzávalók:
- 30 dkg 70%- os étcsoki
- 8 dkg vaj
- 1,5- 2 dl magas zsírtartalmú habtejszín
- 1 ek instant kávé valamilyen jó minőségű (én néha koffein mentes kávét használok, hogy gyerekek is ehessenek belőle)

- 10- 20 dkg tejcsoki (eredetileg nem kell bele, de szerintem sokkal selymesebb lesz az íze tőle)
- a forgatáshoz finom holland kakaó

Elkészítése:
A csokit megolvasztom gőz fölött, belekeverem a vajat, az instant kávét (amelyet átdarálok egy kicsit), és a habtejszínt. Fordítva is lehet, a meleg tejszínbe keverem a vajat, csokit, kávét. A tejszínnel már nem főzöm. Hűtőbe teszem néhány órára, majd ha elég szilárd, kis golyócskákat formázok belőle, és cukrozatlan kakaóba forgatom. Picike mignon papírba helyezem.

Az egyetlen menedék

"Erős torony au Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál."
Pélabeszédek könyve 18; 10
2015_Murano_ Olaszország

2015. szeptember 2., szerda

Rókagomba paprikás puliszkával

Feltöltődtem hétvégén. Találkoztam családom néhány tagjával, akiket igen ritkán van szerencsém látni. Fontos számomra, hogy tudjam, hogy léteznek, hogy tartozom valakikhez, akikkel összeköt a sorsom valamilyen módon, hisz ez ad tartást az örömök és a nehézségek idején. Hálás vagyok Istennek, hogy ebbe a nagy családba helyezett engem, hiszen ez determinált, ez alakított és formált azzá, aki ma vagyok, ez határozta meg első sorban minden utamat az életben. Tápláló kötelék ez, amely nélkül nagyon nehéz lenne élni.

Hozzávalók:
- 1 kg rókagomba
- 2 nagyobb fej hagyma
- 1 db paradicsom
- 1/2 paprika
- só, bors, pirospaprika
- tejföl ízlés szerint 2-3 dl                                                                                                                                 - petrezselyemzöld



Elkészítése:
A hagymát megpucolom, és apró kockára vágom. Olajon megdinsztelem. Alaposan megmosom a gombát. Ha apró, akkor egészben hagyom, a nagyobb darabokat elvágom hosszában, majd rászórom a dinsztelt hagymára, paprikázom, és hagyom, hogy eresszen egy kis levet. Közben gyakran megkeverem. Hozzáadom a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Sózom, borsózom. Ha szükséges, adok hozzá egy kis húslevest, de általában ereszt annyi levet, amennyi szükséges a zöldségek megpuhulásához. Ha kész, nyakon öntöm tejföllel. Szenzációsan krémes lesz az állaga. Nem kell bele liszt, de ha valaki úgy érzi, hogy még krémesebbet szeretne, akkor bátran keverjen el egy kicsi lisztet hideg tejjel, tejföllel.
Általában galuskával tálalom, de szenzációs puliszkával és uborka salátával is.

Isten soha nem fárad el

"Hát nem tudod, hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az Úr, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." Ézsaiás könyve 40; 28- 29
2015_ Velence

2015. augusztus 23., vasárnap

Sárgabarackos gombóc

Ameddig nem próbáltam ki sárgabarackkal a gombócot, a szilvásgombócot nem űberelte semmi. Nagyon ajánlom mindenkinek. Szenzációs.

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- 20 -30 dkg liszt a krumpli minőségétől függően
- 2 ek búzadara
- 3 ek libazsír vagy olaj
- só
- 1,5 kg sárgabarack
- zsemlemorzsa
- fahéj
- cukor
- pici olaj

Elkészítése:
A krumplit megfőzöm a héjában . Ha megfőtt, meghámozom és lereszelem egy mély tálba. Hagyom kihűlni. Ha kihűlt hozzáadom a zsírt, a lisztet, a búzadarát a tojást és a sót. Jól összedolgozom, de csak rögtön a feldolgozás előtt. Amíg fő a krumpli, addig szoktam a barackot megmosni és kimagozni. Egy kis tálkába fahéjas cukrot készítek.
Nos, visszatérve a tésztájához, kb 5 mm vastagságúra kinyújtom és 8X8 -as kockákra vágom fel. Minden kockába helyezek 1 egész barackot, aminek a közepébe egy mokkáskanálnyi fahéjas cukrot teszek. Lisztes kézzel gyorsan megformázom a gombócokat. Ha nagyon ragadnak, akkor beleforgatom még a lisztbe.
Fövő sós vízbe dobálom őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, hagyom még egyet lobbani és máris szedegetem kifele a szűrőlapáttal majd beleforgatom a pirított zsemlemorzsába.
Tudni illik, amíg főttek a gombócok, addig egy kevéske olajon zsemlemorzsát pirítottam.
Fahéjas cukorral szórjuk meg tálaláskor.
Én dupla adagot készítettem ma. A mennyiségeket igény szerint lehet változtatni.