2012. december 17., hétfő

Életünk célja

"Hiszen minket Isten a saját kezével alkotott; arra teremtett bennünket a Krisztus Jézusban, hogy jó dolgokat vigyünk véghez. Ezeket a dolgokat Isten már előre elkészítette, hogy ez legyen az élet útja számunkra."
Efézusiakhoz írott levél 1; 10
2004 Bécs- Shönbrunni kastély állatkertje


2012. december 10., hétfő

Almás püspökkenyér

Hol így hol úgy, de minden évben megünnepeljük az egyetemen a Mikulás napot kollégáimmal. Régebben neveket húztunk, és a kihúzott nevű kollégánkat ajándékoztuk meg, aztán Péter kitalálta, hogy ne ajándékozzunk, hanem hozzunk egy csokiszökőkutat meg mindenféle aszalt gyümölcsöt, és eszegessünk iszogassunk. Idén úgy döntöttünk, hogy mindenféle finomsággal lepjük meg egymást, aztán beszélgetünk egy jót miközben elfogyasztjuk a jó sok különlegességet.
Egyik finomabb volt mint a másik. Volt ott puding, gyümölcssaláta, magvak. Edit sajtos pogácsát sütött, Zsóka ezt a finom almás püspökkenyeret, Zsuzsa magvakból kekszet, amit hamarosan szintén elkészítek, én karamellás krémest......... Hadd ne soroljam.
Nos, gyorsan elkértem Zsókától a receptet, és hét végére meg is csináltam. Újítani akartam azzal, hogy a fele liszt helyett réteslisztet teszek bele. Szemüveg nélkül nem láttam, és grízt szórtam bele. Meg is ijedtem, amikor észrevettem, de addigra már ki is sült. Szerencsére nagyon fincsi lett. Pillanatok alatt elfogyott, bár Zsóka azt mondta, hogy sokáig eláll frissen. Hát nálunk nem lehet tartalékolni.
Hozzávalók:
- 50 dkg hámozott reszelt alma
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt (fele lehet búzadara vagy zabpehely)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 2 kávéskanál fahéj
- jó bőven aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya, mazsola, dió

Elkészítése:
Az almát hámozás után, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Nem kell kicsavarni. Az egészet egy tálba belerakom, és jól összekeverem. 2 db vajazott őzgerincben 180- 200 fokon alsó- felső légkeveréssel kb 3/4 óra alatt megsütöm. (előmelegített sütőben)

Valakit szolgálnod kell


„Valakit szolgálnod kell. Igen, talán az ördögöt, talán az Urat, de valakit szolgálnod kell!” Bob Dylan
2008 Velence

2012. december 5., szerda

Mikulás sütemény

Ma délután kicsit eszembe jutottak a régi szép idők, amikor még mindhárom gyerek itthon volt. A legkisebbnek kellett mindig észrevennie, hogy megjött a Mikulás......aztán rohant mindenki nézni, hogy mit kapott a cipőjébe. Már csak ketten maradtak itthon, és a lázas izgalom is alábbhagyott......
Azért eljátszottuk ismét a régi színjátékot majdnem úgy mint régen.....majd ettünk és ittunk.....kicsit beszélgettünk, és megnéztünk együtt egy filmet.
Hatalmas ajándék, hogy együtt lehetünk!!! Köszönjük Istenem!

Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 10 dkg olvasztott csoki
- 1 ek holland kakaópor (cukor nélküli)
- 5 ek barna cukor
- 10 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 tábla 10 dkg- os keserű csokoládé darabokra törve
- 15 dkg marcipán
- eper

Elkészítése:
Minden hozzávalót jól összekeverek egy tálban. Muffinsütűbe adagolom a kész kompozíciót. Előmelegített sütőben 200 fokon néhány perc alatt készre sütöm.  A darabos csoki a meleg hatására krémessé válik a muffin belsejében.
Ha kihűlt egy kicsit, marcipánból kis "prémet" sodrok a mikulás sapkájához. Belehelyezek egy szem epret, majd a csúcsos felére egy pötty marcipánt helyezek bojt helyett.
Egyébként bármilyen csokis muffin megfelel erre a célra, marcipán helyett pedig tejszínhab is kiváló.

Semmi felől ne aggódjatok

Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt;és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban."
Fil. 4; 6- 7
Salzburg 2010