Nyári reggeleken szenvedélyem a piacra járás, ahol magamba szívhatom a zöldségek, friss gyümölcsök illatát. Teljesen elbűvöl a piac hangulata. A színek, az illatok, a bőség, amit Istentől kaptunk kimondhatatlanul vidámmá teszik a napomat. Semmi sem hasonlítható a friss zöldségekből készült ételek ízéhez. Annyi finomság közül nehéz kiválasztani, mi kerüljön aznap az asztalra. A cukkini az egyik kedvencem, amely könnyed, lágy ízével a nyár egyik legfinomabb ajándéka, amely szinte bármilyen ételben otthonra talál.
Hozzávalók kb 20 darabhoz:
- 1 közepes méretű cukkini
- 1 db sárgarépa
- 10 dkg Trappista sajt
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb burgonya
- 1- 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 4 db tojás
- só, bors,
- édes-nemes paprika
- Toszkán fűszerkeverék
- bő csipet szárított oregánó
- 5-6 ek. zabpehelyliszt (én ledaráltam a zabpelyhet)
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csokor zöldpetrezselyem
Hozzávalók a mártogatóshoz:
- 1 kis doboz tejföl
- 1 doboz Sana, natúr joghurt vagy kefir (ízlés és állag szerint)
- 2- 3 ek majonéz
- nagyon pici só, bors
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- 1 ek frissen facsart citromlé
- finomra aprított friss petrezselyem, kapor vagy snidling (ha elmarad az sem baj)
Elkészítése:
A cukkinit és meghámozott burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszelem, enyhén megsózom, és kb 20 percig állni hagyom, hogy levet engedjen. Ezután alaposan kinyomkodom a nedvességet.
A sárgarépát finom reszelőn lereszelem, a sajtot nagy lyukú reszelőn. Egy nagyobb tálban összekeverem az előkészített zöldségeket a tojásokkal, zúzott fokhagymával, fűszerekkel, egy csipet szódabikarbónával és a zabpehelyliszttel. Végül hozzáadom a finomra aprított petrezselymet, és alaposan elkeverem a masszát. A keverékből ízlés szerint tallérokat vagy rudakat formálok. Belemártom lisztbe és egy kevés forró olajon mindkét oldalát megsütöm. Közben forgatom, hogy ne égjen meg, de süljön át.
Ha tepsiben szeretném sütni, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, majd 180 fokon előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt aranybarnára sütöm. Félidőben érdemes megfordítani, hogy mindkét oldala szép kérget kapjon.
Frissen, langyosan a legfinomabb, de hidegen is kitűnő uzsonna vagy tízórai. Mártogatóssal vagy salátával is remek párosítás.
Mártogatós elkészítése:
Egy tálban alaposan összekeverem a tejfölt, a választott savanyított tejterméket (joghurt, kefir vagy Sana) és a majonézt. Pici sóval, borssal, fokhagymával, citromlével, majd ízlés szerint friss zöldfűszerekkel ízesítem.
Tálkákban kínálom a frissen sült cukkinipogácsa mellé. Remekül kiegészíti a pogácsa zamatos zöldségeit és fűszereit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése