2025. július 21., hétfő

Bakonyi húsgombóc

Sajnos az unokáim nem kedvelik a gombát, így az abból készült ételek sem tartoznak a kedvenceik közé. Pedig a gombának nemcsak az íze, hanem az állaga és tápláló értéke is fontos. Mégis öröm számomra, hogy Szabolcsék nyitottak a gombás fogásokra- nekik mindig szívesen készítek ilyen ételeket, mert tudom, hogy értékelik és örömüket lelik benne. Jó érzés látni, amikor egy szeretettel főzött gombás étellel valódi örömet tudok okozni az asztalnál.

 Hozzávalók:

- 50 dkg csirkemell filé

- 2 db nagy tojás

- 4 ek zsemlemorzsa

- 1 tk só

-1 kk őrölt kömény

- 1 kk pirospaprika 

- 1 csapott kk őrölt bors (ízlés szerint lehet kevesebb is)

- 3 gerezd préselt fokhagyma

Hozzávalók a szószhoz:

- 50 dkg barna csiperke gomba

-  1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 tk pirospaprika

- 2,5 dl tejföl 20%- os

- 1,5 ek liszt

- 2,5- 3 dl víz

- 1 kk őrölt bors

- 1 kk só

Elkészítése:

A darált húst összekeverem a tojással, zsemlemorzsával, sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, fokhagymával. Kis gombócokat formázok belőle és kevés olajon serpenyőben kérget sütök neki mindkét oldalán. Kiszedem a húsgolyókat, és a maradék olajon ( szükség esetén pótolom) megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Megszórom pirospaprikával, hozzáadom a préselt fokhagymát, sózom, borsózom, és rárakom a szeletelt gombát. Felöntöm vízzel, Belerakom a húsgombócokat és fedő alatt puhára párolom. A végén a tejfölt elkeverem a liszttel, pici vízzel vagy a gomba levével, és pár perc alatt összefőzöm Nokedlivel, tésztával tálalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése