2024. december 14., szombat

Kacsasonkás- pirított hagymás pogácsa

A karácsony arról szól, hogy az Isten belép a hétköznapiba. Jézus születésének története nem más, mint egy csoda: az, hogy a rendkívüli megjelenik a leghétköznapibb körülmények között. Egy istálló, egy újszülött, egy védtelen gyermek- és mégis ebben a törékenységben ott rejlik a világ megváltásának ígérete. De a karácsony egyúttal egy belső állapot, amikor az ember képes megállni,visszanézni az évre, és befogadni azt, ami igazán fontos. Amikor a rohanó világban egy pillanatra lelassulunk, és meghallgatjuk egymást. Amikor a szeretet nem üres gesztus, hanem valóságos energia. Kapcsolódni akarunk. Szeretnénk érezni, hogy nem vagyunk egyedül. Hogy legyen valaki, aki befogad, aki szeret, akihez tartozunk.          Az igazi karácsony nem a tökéletes terítékben, nem a drága ajándékokban van. Ott rejlik egy őszinte ölelésben, egy mosolyban, egy régi emlék felidézésében. Abban a pillanatban, amikor képesek vagyunk elengedni a sérelmeinket, és újra egymásra találni. Mert a karácsony valójában nem más, mint reménység. Reménység abban, hogy Jézus újra eljön, mint 2000 évvel ezelőtt. Reménység abban, hogy jobbak lehetünk, és hogy van értelme szeretni.

Hozzávalók:

- 1 kg liszt

- 1 és 1/2 ek só

- 25 dkg vaj

- 15 dkg kacsazsír

- 10 dkg apróra vágott füstölt kacsamell filé

- 1 csomag élesztő 

- 1 dl tej

- 1 mk cukor

- 1 db tojás

- 3 dl tejföl

- 2- 3 ek pirított hagyma

- 1 db tojás a kenéshez

Amennyiben kisebb mennyiséget szeretnél sütni, le lehet felezni a mennyiségeket.

Elkészítése:

Az élesztőt megfuttatom a langyos, cukros tejben. A többi hozzávalót egy mély tálba teszem, ráöntöm a futtatott, élesztős  tejet, és jól összegyúrom. Géppel is végezhető. Ezután letakarom, és kb 45 percig kelesztem. Ezt követően kinyújtom a tésztát kb fél cm vastagságúra, és rákenem a pirított hagyma felét és az apróra vágott sonka felét. Háromba hajtom, ismét megkenem a maradék pirított hagymával és megszórom az apróra vágott sonkával. háromba hajtom, és máris mehet a hűtőbe. Ha lehet egy egész éjszakára. Másnap kb 1 és fél cm vastagságúra nyújtom. a tetejét beirdalom, megkenem a felvert tojással, majd pogácsaszaggatóval kivágom. 

A sütőt előmelegítem 220 fokra. Kb 15- 20 perc alatt gyönyörűen megsül (alsó-felső). Érdemes figyelni, mert minden sütő másként viselkedik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése