A karácsony arról szól, hogy az Isten belép a hétköznapiba. Jézus születésének története nem más, mint egy csoda: az, hogy a rendkívüli megjelenik a leghétköznapibb körülmények között. Egy istálló, egy újszülött, egy védtelen gyermek- és mégis ebben a törékenységben ott rejlik a világ megváltásának ígérete. De a karácsony egyúttal egy belső állapot, amikor az ember képes megállni,visszanézni az évre, és befogadni azt, ami igazán fontos. Amikor a rohanó világban egy pillanatra lelassulunk, és meghallgatjuk egymást. Amikor a szeretet nem üres gesztus, hanem valóságos energia. Kapcsolódni akarunk. Szeretnénk érezni, hogy nem vagyunk egyedül. Hogy legyen valaki, aki befogad, aki szeret, akihez tartozunk. Az igazi karácsony nem a tökéletes terítékben, nem a drága ajándékokban van. Ott rejlik egy őszinte ölelésben, egy mosolyban, egy régi emlék felidézésében. Abban a pillanatban, amikor képesek vagyunk elengedni a sérelmeinket, és újra egymásra találni. Mert a karácsony valójában nem más, mint reménység. Reménység abban, hogy Jézus újra eljön, mint 2000 évvel ezelőtt. Reménység abban, hogy jobbak lehetünk, és hogy van értelme szeretni.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 és 1/2 ek só
- 25 dkg vaj
- 15 dkg kacsazsír
- 10 dkg apróra vágott füstölt kacsamell filé
- 1 csomag élesztő
- 1 dl tej
- 1 mk cukor
- 1 db tojás
- 3 dl tejföl
- 2- 3 ek pirított hagyma
- 1 db tojás a kenéshez
Amennyiben kisebb mennyiséget szeretnél sütni, le lehet felezni a mennyiségeket.
Elkészítése:
Az élesztőt megfuttatom a langyos, cukros tejben. A többi hozzávalót egy mély tálba teszem, ráöntöm a futtatott, élesztős tejet, és jól összegyúrom. Géppel is végezhető. Ezután letakarom, és kb 45 percig kelesztem. Ezt követően kinyújtom a tésztát kb fél cm vastagságúra, és rákenem a pirított hagyma felét és az apróra vágott sonka felét. Háromba hajtom, ismét megkenem a maradék pirított hagymával és megszórom az apróra vágott sonkával. háromba hajtom, és máris mehet a hűtőbe. Ha lehet egy egész éjszakára. Másnap kb 1 és fél cm vastagságúra nyújtom. a tetejét beirdalom, megkenem a felvert tojással, majd pogácsaszaggatóval kivágom.
A sütőt előmelegítem 220 fokra. Kb 15- 20 perc alatt gyönyörűen megsül (alsó-felső). Érdemes figyelni, mert minden sütő másként viselkedik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése