2024. december 23., hétfő

Gombás hajtovány

A karácsonyi reggelik különleges helyet foglalnak el az ünnepi szokások között. Ilyenkor egy egyszerű étkezés is sokkal bensőségesebb,mint az év többi napján. A lényeg azonban nem a fogásokban rejlik, hanem abban a meghittségben, amelyet az együtt töltött reggeli pillanatok nyújtanak. A karácsonyi reggelik ideális alkalmak arra, hogy hálát adjunk az ünnep szépségéért és egymásért. Egy jó beszélgetés, egy nevetés, vagy egy közösen megosztott emlék megerősíti az összetartozás élményét, és emlékeztet bennünket arra, hogy az ünnep valódi értéke a szeretetben rejlik. Legyen az ünnepi reggelitek tele nevetéssel, finom ízekkel,  és szívből jövő szeretettel!

Hozzávalók: 

- 60 dkg leveles- vajas tésztalap

- 30 dkg csiperke gomba

- 1 db vöröshagyma

- 10 dkg tejszín vagy tejföl

- só, őrólt bors

- 10 dkg reszelt sajt (Trappista, Edami, Cheddar...)

- 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A gombát alapos mosás után feldarabolom, olajon dinsztelem, közben hozzáadom az apróra vágott hagymát, amivel tovább dinsztelem. Sózom, borsózom, hozzáöntöm a habtejszínt, amivel kicsit összefőzöm. A leveles- vajas tésztából kör alakú darabokat szaggatok vagy egyenlő nagyságú kockákra vágom. A kicsit kihűlt gombát a közepébe halmozom, majd reszelt sajttal bőven megszórom. A töltött tésztát preferencia szerint összehajtom, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Tojással megkenegetem a tetejét, majd 30 percre 180 fokos előmelegített sütőben megsütöm. 

Reggelire, vacsorára kitűnő fogás egy finom forró teával. Lehet sajtos tartármártást is kínálni hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése