2024. július 17., szerda

Sajtos- szürkemarha szalámis csavart rúd

Kánikula van Szegeden. Hivatalosan is meghaladta a 40 Celsius fokot a hőmérséklet. Nehéz elviselni még úgy is, ha a klímát bekapcsoljuk. Bár a nyári kánikula kihívást jelenthet, mégis tele van szépséggel, energiával A nyár melege emlékeztet a természet ciklikus rendjére és arra, hogy minden évszaknak megvan a maga varázsa. A kánikula napjai pedig arra ösztönöznek bennünket, hogy egy kicsit lazítsunk, és élvezzük a nyár minden apró csodáját.

Hozzávalók:

- 25 dkg finomliszt

- fél kocka élesztőnél kicsit kevesebb

- 1,5 dl tej

- 1 mokkáskanál cukor

- 1 mokkáskanál só

- 2,5 dkg vaj vagy margarin vagy kacsazsír

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10- 15 dkg szürke marha szalámi

- 10 dkg sajtkrém

- 5- 8 dkg Trappista sajt

Hozzávalók a kenéshez:

- 1 tojás sárgája

- 1 ek víz vagy tej

- köménymag a szóráshoz

Elkészítése:

A langyos tejben megfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Duplájára kelesztem, majd fél mm vastagságú téglalapot nyújtok belőle.

A lap felét megkenem a krémsajttal, ráhelyezem a szalámi szeleteket és megszórom a reszelt sajttal, majd ráhajtom az üresen maradt tésztalapot. Kb. 4 cm- es sávokat vágok, és ezt is középen elvágom úgy, hogy a felső részénél kb 1 cm- t egyben hagyok. Ekkor szépen összecsavarom a képen látható módon, és sütőpapírral bélelt vajazott tepsibe helyezem őket.  A tetejét megkenem a tejes tojássárgájával, megszórom köménymaggal. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe helyezem, és kb 15 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése