2024. július 17., szerda

Sajtos- szürkemarha szalámis csavart rúd

Kánikula van Szegeden. Hivatalosan is meghaladta a 40 Celsius fokot a hőmérséklet. Nehéz elviselni még úgy is, ha a klímát bekapcsoljuk. Bár a nyári kánikula kihívást jelenthet, mégis tele van szépséggel, energiával A nyár melege emlékeztet a természet ciklikus rendjére és arra, hogy minden évszaknak megvan a maga varázsa. A kánikula napjai pedig arra ösztönöznek bennünket, hogy egy kicsit lazítsunk, és élvezzük a nyár minden apró csodáját.

Hozzávalók:

- 25 dkg finomliszt

- fél kocka élesztőnél kicsit kevesebb

- 1,5 dl tej

- 1 mokkáskanál cukor

- 1 mokkáskanál só

- 2,5 dkg vaj vagy margarin vagy kacsazsír

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10- 15 dkg szürke marha szalámi

- 10 dkg sajtkrém

- 5- 8 dkg Trappista sajt

Hozzávalók a kenéshez:

- 1 tojás sárgája

- 1 ek víz vagy tej

- köménymag a szóráshoz

Elkészítése:

A langyos tejben megfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Duplájára kelesztem, majd fél mm vastagságú téglalapot nyújtok belőle.

A lap felét megkenem a krémsajttal, ráhelyezem a szalámi szeleteket és megszórom a reszelt sajttal, majd ráhajtom az üresen maradt tésztalapot. Kb. 4 cm- es sávokat vágok, és ezt is középen elvágom úgy, hogy a felső részénél kb 1 cm- t egyben hagyok. Ekkor szépen összecsavarom a képen látható módon, és sütőpapírral bélelt vajazott tepsibe helyezem őket.  A tetejét megkenem a tejes tojássárgájával, megszórom köménymaggal. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe helyezem, és kb 15 perc alatt készre sütöm.

Az Alfa és az Omega Ítélete: Az Élet Vizének Forrása és a Második Halál

 "Én vagyok az Alfa és az Omega, mindennek az elkezdője és a befejezője. Aki szomjas, annak adok az élet vizének forrásából ajándékul. Aki győz, örökli mindezeket, annak Istene leszek, ő pedig a fiam lesz. Azonban a gyávák, a hitetlenek, és akik gyűlöletes dolgokat tesznek, a gyilkosok, a szexuális bűnben élők, akik varázslással foglalkoznak, a bálványimádók és a hazugok-mindezek a tűz- tóba kerülnek, amelyben kén ég. Ez a második halál." Jelenések könyve 21; 6- 8

2004_05_08_Pozsony_Szlovákia

2024. július 15., hétfő

Grillázsos mandulatorta

 "Egyedül Krisztust követve érdemes élni! Ez az egyedüli igaz érték itt, ami odaát az örökkévalóságban, Isten színe előtt is megmarad. Mert van örökkévalóság. Van örök élet. Van Lélek! " Jávor Pál

Hozzávalók:

- 15 dkg vaj

- 20 dkg étcsoki vagy 3 ek keserű kakaópor

- 15- 20 dkg cukor ízlés szerint

- csipet só

- 12 dkg liszt

- 3 db tojás

- negyed csomag sütőpor

Krémhez:

- 25 dkg mascarpone

- 20 dkg tejföl

- 2 csomag vaníliás cukor

- kevés cukor ízlés szerint

A grillázshoz:

- 15 dkg vágott  mandula vagy di

- 10- 15 dkg cukor ismét azt mondom ízlés szerint

 

Elkészítése:

A csokis piskótához  a hozzávalókat jól kikeverem robotgéppel, majd vajazott tortaformában előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm. Hagyom kihűlni, majd három lapra vágom. Ez attól függ, mekkora tortaformában sütöm. Lehet, hogy csak két lapot tudok vágni belőle, ha túl nagy a forma.

Közben a cukrot egy tapadásmentes serpenyőben karamellizálom, beleszórom a vágott mandulát vagy diót, majd amilyen gyorsan csak tudom, rákenem, vagy ráhalmozom a tortalapokra. Nehéz vele dolgozni. Hagyom kihűlni. 

A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a cukrot kihabosítom, majd arányosan elkenem a grillázsos lapokon. Ezután hűtőbe teszem legalább egy napig. Majd lehet kínálni.

A cukor mennyiségén lehet változtatni igény szerint.

Isten új otthona az emberek között

 "....majd erős hangot hallottam a Mennyből,amely ezt kiáltotta:"Isten otthona most már az emberek között van, s ő ezentúl együtt lakozik velük. Népévé lesznek, ő pedig Istenükké lesz. Minden könnyet letöröl a szemükről, s nem lesz többé halál, sem gyász, sem sírás, sem fájdalom, mert a régi dolgok elmúltak."

2024_05_10_Tata_Öreg tó