2024. január 17., szerda

Erdélyi csorbaleves húsgombóccal

Az erdélyi csorbaleves egy különleges étel, amit a lestyán varázslatos íze, és a korpacibere selymes savanykás íze koronáz meg. Annak ellenére, hogy ez az étel nem része a gyerekkori családi hagyományainknak, jelenlegi családom körében nagyon közkedvelt.

Hozzávalók:

- 1 nagy fej hagyma

- 3- 4 szál sárgarépa 

- 1- 2 szál petrezselyem gyökér

- 1 pici fej zeller vagy egy nagyobbnak a fele, negyede

- 1 db karalábé

- 15 dkg zöld hüvelyű bab

. 2 ek kacsa zsír

- 1/2- 3/4 liter korpacibere (helyettesíthető citromlével vagy ecettel)

- egy kötés lestyán

- 1 gerezd fokhagyma

- 4- 5 db húsleves kocka 

- 2 ek liszt

- 1 dl tejföl

Gombócokhoz:

- 30- 35 dkg darált csirkemell filé (lehet sertésből is, de én azt nem eszem)

- 5 dkg rizs

- 1 tk só, bors ízlés szerint

- pici szárított tárkony a húsgombócokba

- 1 db tojás

Elkészítése:

2 ek kacsa zsíron enyhén megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a felkarikázott, felkockázott zöldségeket. Kicsit dinsztelem még, majd felöntöm vízzel.  Hozzáadom a húsleves kockákat, és hagyom főni.

Elkészítem a húsgombócokat. Összedolgozom a hozzávalókat: hús, rizs, só, bors, pici tárkony, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás.  Vizes kézzel kisebb gombócokat formálok, és a fövő levesbe teszem. Kb. 50 perc alatt elkészül, ekkor hozzáöntöm a korpaciberét, majd 2 ek. lisztből és 1 dl tejfölből habarást készítek, és ezzel sűrítem a levest. Párhuzamosan a habarással apróra vágott lestyánt szórok a levesbe.
Korpacibere hiányában citromlével vagy ecettel savanyítom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése