2023. december 7., csütörtök

Kardinális

 A Karácsony középpontjában Jézus Krisztus születése áll. Ez az ünnep nem csupán az ajándékozásról és a családi összejövetelekről szól, hanem az emberiség számára a remény, a béke és a szeretet forrását jelenti. Az evangéliumokban leírt történet szerint Jézus születése az alázat, a szegénység és az egyszerűség szimbóluma. A karácsonyi éjszaka a jászolban, a pásztorok és a bölcsek látogatásával együtt azt üzeni, hogy Isten szeretete mindenkit elér, függetlenül a társadalmi vagy gazdasági helyzetétől. Az ünnep hirdeti az egyenlőséget, a kölcsönös tiszteletet és az emberség értékeit.  A Karácsony lényege nem csak a külsőségekben rejlik, hanem a szívünkben és az emberek iránti szeretetünkben. A tanítások arra ösztönöznek bennünket, hogy kövessük Jézus példáját, és az ő tanításait tegyük a mindennapi életünk részévé. Az ünnep alkalmat teremt arra, hogy mélyebben megértsük és átéljük a kölcsönös tisztelet, a megbocsátás és a szeretet fontosságát. Jézus Krisztus születése nemcsak történelmi esemény, hanem az üdvösség és megváltás forrása, amely mindenkit összekapcsol, és örömöt hoz a világra.

Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 9 dkg cukor
 
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 2,7 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,7 dkg liszt

Krémhez:
- 3 dl tejszín
- házi sárgabarack lekvár
- kb 1 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet többet is tenni bele)

Elkészítése:
Először is150 fokra előmelegítem a sütőt.
A 4 db tojásfehérjéből és a 9 dkg cukorból kemény habot verek.
Az  1 egész tojásból, 2 tojássárgájából  2,7 dkg porcukorból és a csomag vaníliás cukorból ismét kemény habot verek, majd óvatosan beleszitálom a 2, 7 dkg lisztet, és szépen óvatosan belekeverem.
Összesen 2 db 30 cm hosszú lapot sütök.
Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.  A fehérje habot sütőzacskóba teszem, és 3 db 30 cm hosszú párhuzamos csíkot nyomok a sütőpapírra, úgy, hogy a köztük lévő távolság ugyanakkora legyen. Másik sütőzacskóba a tojássárgájás masszát teszem, majd a fehér csíkok közötti résekbe 2 db sárga csíkot nyomok belőle. 
Ezt követően piramisszerűen a 2 sárga csíkra 1- 1 fehér csíkot nyomok, közéjük pedig 1 sárga csíkot a tetejére (én ez alkalommal nem rétegeztem)  Mindkét lap elfér egy nagy tepsiben.
Ezt a műveletet megismétlem még egyszer, hiszen 2 lapra van szükségem. 
A tetejüket megszórom porcukorral, és150 fokos sütőbe tolom, és alsó- felső fokozaton,és kb 20- 25 percig sütöm. Ha kész, hagyom kihűlni, majd az egyik lapot megfordítom, és megkenem házi sárgabarack lekvárral, és rásimítom a kevés cukorral felvert kemény tejszínhabot.  tejszínhabba érdemes egy kis habfixálót is tenni, hogy ne folyjon ki belőle.A másik lappal befedem, de azt már nem fordítom meg, marad a csúcsos formája felül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése