2022. december 13., kedd

Piritott mogyorós- karamellás kuglóf

A tél a titokzatos mesék, a képzelet évszaka. Egy csodálatos erő ösztönösen vonzza az embert haza, a biztonságba, a tűz mellé a melegbe, a családja és Istene közelébe. 

A hó (ha van), világossá teszi a hosszú, hideg, sötét éjszakákat. Megtisztítja lelkünket és mindent, ami körülvesz bennünket.

Hozzávalók:

- 4 db tojás

- 1 csipet só

- 1 dl tej

- 1 dl olaj

- 18 dkg porcukor

- 5 dkg sótlan, pirított földimogyoró

- 1 dkg sütőpor

- 15 dkg liszt

A forma kenéséhez:

- vaj, liszt

A tetejére:

- 12 dkg cukor

- 5 dkg vaj

- 5 dkg sótlan, pirított földimogyoró

- 1 és 1/2 dl habtejszín

- 3 dkg étcsoki

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 150 fokra. 

A mogyorót megpirítom egy kicsit, majd összedarabolom.

A tojásokat a sóval és a cukorral felverem turmix géppel. A amikor már majdnem kész, egy kis ideig még verem az olajjal is. ( ha kézi habverővel dolgozol, célszerű különválasztani a fehérjét a sárgájától). Ezután hozzáadok minden hozzávalót, majd óvatosan összekeverem.

Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntöm a masszát, majd 75 perc alatt készre sütöm.

Egy vastag aljú serpenyőben aranybarnára karamellizálom a cukrot. Ezután belekeverem a tejszínt, a vajat meg a sót. Nagyon sűrű szósz lesz az eredmény.

Miután megsült a sütemény, kiveszem a formából, és leöntöm a karamellel, megszórom az összedarabolt pirított mogyoróval és csokival, és már ehető is. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése