2022. január 11., kedd

Sült túrógombóc eperszósszal

Litvániában  ettem életemben először olajban sült túrógombócot vagy túrófánkot, ami egyből az egyik kedvencemmé vált. Nagyon érdekes, szokatlan konyhájuk van. Egészségesnek nem mondható, de  kifejezetten ínycsiklandó ételekkel kápráztatják el az éhes enni vágyókat.                                                Végigkóstoltunk minden helyi specialitást, mint mindig, amikor külföldön járunk, aztán, ami elnyerte a tetszésünket, azt "hazahozzuk" és itthon is elkészítjük.      Vilnius, ami mellesleg Budapest testvérvárosa és az Unesco világörökség részét képezi az óváros (ott volt a szállásunk). Szó szerint egyik meglepetésből a másikba estünk. Barátságos társadalmi légkör, gazdag kulturális élet, szívélyes vendéglátás jellemzi őket, amelyet az egyetemen meg is tapasztalhattam (ösztöndíjjal volt szerencsém meglátogatni a a Vilnius Gediminas egyetemet). Tudtátok, hogy a vilniusi egyetem Litvánia legnagyobb felsőoktatási intézménye, és Közép- Európa legrégibb egyeteme, amelyet maga Báthory István Erdély fejedelme, Lengyelország királya, Litvánia nagyhercege alapított 1579- ben? Csodálatos épület, filmbe illő könyvtár     5 000 000 kötettel. Annak ellenére, hogy Egész Litvániának csupán két és fél millió a lakósa, az egyetem több, mint 20 000 hallgatóval rendelkezik. Magasan képzett tanáraival, nemzetközileg elismert okleveleivel a világon az első 500 legjobb egyetemei között van.

Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 10 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek cukor
- 15 dkg tejföl
- 1 kk. szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja (opcionális)

Elkészítése:
A tojásokat a cukorral és a sóval kissé felverem (fehéredésig). Hozzáadom a citrom reszelt héját, a tehéntúrót, a tejfölt. Rászitálom a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd enyhén összedolgozom.
Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítek, a masszából kis golyókat formázok. Amikor eléggé felforrósodott az olaj, beledobálom a gombóckáimat, és szép aranybarnára sütöm őket.
Kiszedem papírkendőre, hogy a fölösleges olajat leitassam róla, majd friss eperszósszal tálalom.
Ehhez a friss vagy a mirelit epret összeturmixolom egy kis cukorral. Aki gondolja, kicsit felfőzheti, de nyersen is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése