2021. október 5., kedd

Meggyes- habos csokis szelet

 Assziszi Szent Ferenc imája így szól: "Uram te tudod, hogy nem az a fontos, hogy engem szeressenek, hanem az, hogy én szeressek. Nem az a fontos, hogy engem megértsenek, hanem az, hogy én megértsek. "

Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 1 bögre cukor
- 3 ek. holland kakaópor
- 3/4 bögre olaj
- 1/2 bögre víz
- 5 tojás
- 1 és 1/2 bögre liszt
- 2 kiskanál sütőpor
- 1/2 bögre porcukor

Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg habtejszín
- 80 dkg magozott meggy
- 2 ek. citromlé
- 5 ek. cukor
- 1 dl. víz
- 2 dkg zselatin

Hozzávalók a glazúrhoz:
- 12,5 dkg habtejszín
- 12, 5 dkg étcsoki

Elkészítése:
Egy lábaskában a cukrot, kakaót, vizet és olajat kis lángra helyezem. Állandó keverés mellett addig főzöm, ameddig a cukor elolvad benne. Hagyom teljesen kihűlni.
Egy másik tálban felverem a tojásfehérjét a porcukorral. Hozzáadom a tojások sárgáját, és homogén masszává keverem. Majd összeöntöm a kihűlt kompozícióhoz. A legvégén a lisztet és a sütőport szitálom bele.
Egy 25x 35 cm- es tepsit kibélelek sütőpapírral, melyet megkenek vajjal, majd beleöntöm a keveréket.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40- 45 perc alatt készre sütöm.
Ha teljesen kihűlt a piskóta, középen kettévágom. 

Közben a meggyet, a cukrot és a citromlevet lassú tűzön 2- 3 percig főzöm. Kb. 10- 15 percig hűtöm, majd összeturmixolom. 
A zselatint 10- 15 percig áztatom a vízben. Miután megázott, gőz fölött  folyékonnyá melegítem. Nem szabad főzni.  a zselatint és a meggy pürét elegyítem.
Felverem a habtejszínt, majd a hideg meggypürét hozzákeverem. Ezután hagyom hűlni legalább fél órát a hűtőben. 
Ezek után az első lapot meglocsolom meggylikőrrel vagy meggylikőr aromával. Rákenem a krém felét, majd megismétlem a folyamatot, piskóta, krém.... Hűtőbe teszem, és fél óra múlva óvatosan rásimítom a felső krémrétegre. Díszítés ízlés szerint.
Hűtőben célszerű tárolni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése