Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg krumpli
- 1 teáskanál só
- liszt, amennyit felvesz (kb. 15 dkg)
A szószhoz:
- coctail paradicsom (lehet normál paradicsom is) (kb 30 dkg)
- fokhagyma 4- 5 gerezd
- olíva olaj
- bazsalikom (csipetnyi)
- só, bors (ízlés szerint)
- parmezán sajt
Elkészítése:
A paradicsomot alaposan megmosom, majd egy tepsibe rakom a fokhagymagerezdekkel (nem kell meghámozni, mert így nem keseredik meg). Meglocsolom bőven olíva olajjal, sózom, és betolom a sütőbe. Amikor a paradicsom héja megbarnul, akkor van kész. Várok egy kicsit, hogy meg lehessen fogni, ekkor lecsipkedem a sült paradicsom héját. A fokhagymákat kinyomkodom a héjából, majd összeturmixolom az egészet egy pici bazsalikommal, és borssal. Ha nem elég az olaj, lehet még pótolni, de kizárólag olívaolajjal, mert annak nagyon finom az íze.
A krumplit meghámozom, kockára vágom, és megfőzöm, majd jó alaposan leszűröm.
Közben vizet forralok egy nagyobb edényben.
Krumplinyomóval szétnyomom a főtt burgonyát (tilos turmixolni, mert nyúlós lesz), hozzáadom a sót, a lisztet, amennyit felvesz. Lágy tésztát készítek belőle. Nem szabad sokáig gyúrni, mert romlik az állaga. 1- 2 ek. olíva olaj mehet bele, de nem fontos. Tojás nem kell hozzá, mert kemény lesz tőle.
Lisztezett deszkán kis rudacskákat sodrok, majd kb. 2 cm- es nudlikat vágok belőle. Bő sós vízben 3-4 perc alatt kifőzöm. Célszerű egyszerre kevesebbet főzni, hogy ne ragadjanak össze. Valójában, amikor feljönnek a víz tetejére, lehet is kiszedni őket szűrőlapáttal. Érdemes jól lecsepegtetni.
Ekkor lehet tálalni. Nyakon önti mindenki a szósszal. Reszelt parmezán sajttal tálalom.
Nincs ennél egyszerűbb és finomabb étel a világon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése