2021. február 2., kedd

Gnocchi

"Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberem szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind- mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, mint senki másnak. (...) Mert ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken, ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz majd számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak! (...) S ha majd megvigasztalódtál, mert végülis mindig megvigasztalódik az ember, örülni fogsz, hogy megismerkedtél velem. Mindig is a barátom leszel."  Antoine de Saint Éxupery, Kisherceg
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg krumpli
- 1 teáskanál só
- liszt, amennyit felvesz (kb. 15 dkg)

A szószhoz:
- coctail paradicsom (lehet normál paradicsom is) (kb 30 dkg)
- fokhagyma 4- 5 gerezd
- olíva olaj
- bazsalikom (csipetnyi)
- só, bors (ízlés szerint)
- parmezán sajt

Elkészítése: 
A paradicsomot alaposan megmosom, majd egy tepsibe rakom a fokhagymagerezdekkel (nem kell meghámozni, mert így nem keseredik meg). Meglocsolom bőven olíva olajjal, sózom, és betolom a sütőbe. Amikor a paradicsom héja megbarnul, akkor van kész. Várok egy kicsit, hogy meg lehessen fogni, ekkor lecsipkedem a sült paradicsom héját. A fokhagymákat kinyomkodom a héjából, majd összeturmixolom az egészet egy pici bazsalikommal, és borssal. Ha nem elég az olaj, lehet még pótolni, de kizárólag olívaolajjal, mert annak nagyon finom az íze.

A krumplit meghámozom, kockára vágom, és megfőzöm, majd jó alaposan leszűröm. 
Közben vizet forralok egy nagyobb edényben.
Krumplinyomóval szétnyomom a főtt burgonyát (tilos turmixolni, mert nyúlós lesz), hozzáadom a sót, a lisztet, amennyit felvesz. Lágy tésztát készítek belőle. Nem szabad sokáig gyúrni, mert romlik az állaga. 1- 2 ek. olíva olaj mehet bele, de nem fontos. Tojás nem kell hozzá, mert kemény lesz tőle.
Lisztezett deszkán kis rudacskákat sodrok, majd kb. 2 cm- es nudlikat vágok belőle. Bő sós vízben 3-4 perc alatt kifőzöm. Célszerű egyszerre kevesebbet főzni, hogy ne ragadjanak össze. Valójában, amikor feljönnek a víz tetejére, lehet is kiszedni őket szűrőlapáttal. Érdemes jól lecsepegtetni.

Ekkor lehet tálalni. Nyakon önti mindenki a szósszal.  Reszelt parmezán sajttal tálalom.
Nincs ennél egyszerűbb és finomabb étel a világon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése