2020. május 1., péntek

Rántott csillagtök, fokhagymás- vajas spárgával, krumplival

Viszlát április, helló május :-) A május az egyik legcsodálatosabb hónap. Újjászületik a sokhangú természet, hirtelen színessé válik minden. Tücsökcirpelésre elaludni, madarak varázslatos énekére ébredni..... Olyan személyes néha...érdekes kommunikáció..... Mit üzennek vajon, miről beszélnek??
Nyitott ablaknál hallgatni hogyan csordogál csendesen, békésen, nyugtató monoton hangján az eső, a mindent tápláló életet adó eső...
Hozzávalók:
- csillagtök+ panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
- krumpli + Wok olaj+ rozmaringos olívaolaj
- zöld spárga+ kakukkfű, rozmaring, citrom, babérlevél, vaj, fokhagyma,

Elkészítése:
A krumplit megpucolom, karikára vágom és sós vízben kicsit megfőzöm. Ha majdnem kész, leszűröm és kevés Wok olaj és rozmaringos olívaolaj keverékében mindkét oldalát egy serpenyőben szépen megpirítom.
A csillagtököt meghámozom, cikkekre vágom, és ha szükséges, a magját is kikaparom belőle. Sózom, borsózom, és egy tálcán hagyom kb. fél órát állni. Fél óra után papírtörlőkendőre teszem, leitatom róla a nedvességet, és hagyományos módon bepanírozom, majd bő olajban kisütöm.
Egy edénybe vizet teszek forrni sóval, egy kis citrom karikával, egy egész citrom levével, kakukkfűvel, rozmaringgal, és egy babérlevéllel. A spárgának az alsó szárából kb 4- 5 centit levágok, majd alapos mosás után a fűszeres fövő vízbe teszem.
Ha kész, leszűröm óvatosan, hogy a feje ne törjön le. Tálaláskor fokhagymás olvasztott vajjal bőven meglocsolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése