2020. május 18., hétfő

Feta sajtos lepény (mennyei)

A pita, a mesés pita........
Hozzávalók:
-  50 dkg feta sajt
-  50 dkg liszt
-  3 dl langyos tej
-  1 mokkáskanál cukor
-  1 dkg szárított élesztő
-  3- 4 evőkanál olíva olaj
-  1 tojás
-  3- 4- 5 szál zöldhagyma
-  1 teáskanál só

Elkészítése:
A cukrot és a szárított élesztőt a langyos tejbe szórom. Megfuttatom, majd hozzáöntöm a mélyebb tálban előkészített liszthez. Hozzáadom a tojást, az olajat, a sót, és jól összegyúrom. Szó szerint gyúrom kb, 5 percig.  A tésztája nem híg. Az elején ragad még egy kicsit, de a gyúrás következtében szépen leválik az edény faláról és a kezemről is. Megszórom liszttel, és egy konyharuhával betakarom, majd langyos helyen duplájára kelesztem.
Amíg kel, lereszelem a feta sajtot, és összekeverem a feldarabolt zöldhagymával. Ebbe nem teszek semmiféle fűszert, sót sem, mert elég sós a sajt.
A megkelt tésztából kb. egy nagyobb tojásnyi darabot letépek, kis golyót formálok belőle, majd kinyújtom vékonyra. A közepébe hagymás fetasajtot teszek, és kis gömbbé formálom ismét. Az összehajtogatott felével lefelé ismét jó vékonyra nyújtom, vigyázva, hogy a töltelék benne maradjon. Könnyű ezzel a tésztával dolgozni, és a benne lévő töltelék is könnyen nyújtható, nem szúja ki a tésztát.
Egy kerámia serpenyőt bespriccelek olíva olajjal, felhevítem, majd beleteszem a töltött, kinyújtott pitámat. Közepes lángon kb. 3-3 percig sütöm mindkét felét. Gyakran forgatom, hogy ne égjen oda, és eléggé átsüljön.
Ha jónak látom, még spriccelek egyet rá az olíva olajból. Isteni finom, ha elkészült még melegen, de másnap reggel hidegen is mennyei.
Mi görögös töltött padlizsánnal ettük (Hosszában félbevágott, beirdalt, sózott, borsózott, olíva olajjal meglocsolt  padlizsánokat héjastól megsütöm kb. 1 óra alatt. Közben felkockázok feta sajtot, friss uborkát, paradicsomot, újhagymát. A forró padlizsánt tányérra helyezem, és ráhalmozom a feldarabolt sajtot, zöldségeket, olajbogyót, meglocsolom citromlével és olíva olajjal. Friss bazsalikom levelet is dobok a tetejére, és kész is a mennyei finomság) Mesés ízharmónia :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése