2019. december 20., péntek

Mézes- kakaós, vanília krémes, csokimázas szelet

Az élet bebizonyította nekem, hogy van miért mosolyognom minden reggel :-) Az élet elvett tőlem, de bőségesen adott is cserében. Mindent a maga idejében..........mindent a maga idejében.
Hozzávalók:
- 1 db nagy tojás
- 6 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 csapott tk sütőpor
- 5 dkg vaj
- 3 dkg holland kakaó
- 35 dkg liszt

Hozzávalók a vanília krémhez:
- 5 dl tej
- 4 egész tojás
- 5,5 dkg liszt
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 12 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj

Hozzávalók a glazúrhoz:
- 15 dkg 75% - kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 dl 30%- os habtejszín
- 2 dkg vaj

Elkészítése:
Egy dupla aljú lábasban a tojást, a cukrot és a tejet összekeverem, majd egy habverővel folyamatosan kevergetve, alacsony hőmérsékleten addig főzöm, ameddig a térfogata megnövekszik. Ezután leveszem a lángról, és beleolvasztom a vajat, majd  a száraz hozzávalókat hozzáadom a főzött masszához, és simára keverem.
Négy egyenlő részre osztom az így kapott tésztát, majd külön- külön becsomagolva a hűtőbe teszem, hogy majd könnyebb legyen kinyújtani.
Ha kellőképpen lehűlt, egy szilikonos sütőpapíron kinyújtom egyenként a lapokat.
24x 36 cm-es tepsi hátoldalán 180 fokra előmelegített sütőben 8- 10 perc alatt készre sütöm őket. Hagyom kihűlni.  Sütés után a lapok ropogóssá válnak. Ez nem jelent semmi problémát, mert a vaníliakrém szépen bepuhítja, és finom puha lesz másnapra a süteményem.


Egy másik edényben összekeverem a tojásokat, a keményítőt, a lisztet.
A tejet közepes lángon felmelegítem a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Amikor forrni kezd, folyamatos keverés mellet, lassan ráöntöm a tojásos masszára majd visszahelyezem a lángra és kb 6- 7 percig főzöm alacsony hőmérsékleten sűrű keverés közepette.
A tűzről levéve, hozzáadom a vajat, elkeverem benne, majd legalább 2 órára a hűtőbe teszem. Ezt követően géppel felhabosítom a krémet. Ezt is három részre osztom, és ekkor már össze tudom rakni a lapokat a krémmel. Már csak a csokimáz hiányzik róla, amihez az összes hozzávalót összeolvasztom alacsony lángon, majd még melegen ráöntöm a legfelső lapra, és simán elkenem rajta. Másnapig a hűtő szigorú fogságába helyezem a finomságot, hogy a lapok szépen bepuhuljanak, majd lehet szeletelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése