2019. október 13., vasárnap

Spanyol tortilla avagy "tortilla patata"

Nagyon szeretem a spanyol konyhát. Elhatároztam, hogy kipróbálok néhány receptet itthon. Az ikonikus "spanyol tortillával" kezdem, amit a nap bármely időpontjában, bármelyik étkezéshez, reggelire egy kávéval vagy egy salátával, később előételként vagy uzsonnaként fogyasztanak a spanyolok. Tulajdonképpen egy tojásos omlettről van szó, burgonyával elkészítve. Igazán egyszerű fogás, de kellemesem laktató. Minden étteremben, minden kávézóban megtalálod. Többnyire hidegen fogyasztják. Egy fél kiflivel vagy baguettel szolgálják, tudni illik a spanyolok nagyon kenyeresek. Lehet gazdagítani egy kis sonkával, sajttal, újhagymával, vagy különböző fűszerekkel, de szerintem ez így eredeti.
Hozzávalók:
- 3 db krumpli
- 4 db tojás
- 1 db hagyma
- 1/4 csésze olíva olaj
- só, bors
- ízlés szerint 2- 3 db Medve sajt (háromszögű)

Elkészítése:
Meghámozom a krumplit, és kb 1 cm.- es kockákra vágom. Egy tapadásmentes serpenyőben olívaolajat hevítek, majd megsütöm benne (világos színűre). Kb 10- 15 perc után hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát, és sütöm még néhány percig. A hagymának nem kell megbarnulnia.
Közben a tojásokat habaosra verem egy villával. Sózom, borsózom. majd a serpenyőből kiszedem egy szűrőlapát segítségével a megsült krumplit és dinsztelt hagymát, és belekeverem a felvert tojásba.
A serpenyőben lévő olajat újrahevítem (ha túl sok maradt benne, akkor leöntök belőle egy keveset) és beleöntöm a tojásos krumpli keverékét.
Kb 1 percig magasabb hőfokon sütöm, majd leveszem a lángot, és addig sütöm, ameddig szép aranysárga színe lesz. Ekkor egy tányér segítségével megfordítom. és újabb kb 1 percig sütöm a másik felét is.
Akkor igazán finom, ha sütés közben nem szárad teljesen ki a közepe, hanem picit krémes marad az állaga. De ez igazán ízlés dolga.
Hidegen, melegen kellemes és laktató reggeli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése