2019. október 24., csütörtök

Csirkehússal töltött gombóc

"A mosolyban mágikus erő rejlik. Amíg az ember mosolyogni tud, addig képes a további harcra. És aki harcol, az győzhet is:" Marcus Aurelius (isz. 121-180)
Hozzávalók a tésztához:
- 4 dl víz
- 4 ek olaj
- 1 tk cukor
- 1/2 tk só
- 25 dkg liszt
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:
- csirkemellfilé (bármilyen hús megfelel)
- hagyma
- tv paprika
- paradicsom
- olaj
- só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
Az egyszerűbb krumpli nélküli változatot alkalmazom most. Gyorsabb, és jobban eláll, frissebb marad másnap is, mint a burgonyás társa.
Nos, készítek egy csirkepaprikást. Kiszedem a húst belőle és ledarálom. A hagymás szószt jó bőven tejfölözöm.
Közben 4 dl vizet felteszek főni a 4 ek olajjal, cukorral, sóval. Amikor forr, beleöntöm a 25 dkg lisztet, és jól elkeverem. Nehéz lesz nagyon, mert azonnal beszilárdul. Pár pillanatig még főzöm folyamatos keverés mellett. Ne ijedjetek meg, nem kell hígítani. Pár percig hűlni hagyom, majd beledolgozom a tojást.
Ekkor kis darabkákat szakítok ki a tésztából, szétlapítom a tenyeremben, egy kanál húst teszek a közepébe, majd szép kis gombócokat formálok.
Korábban felteszek egy nagyobb edényben vizet a gombócok kifőzéséhez. Amikor már fő a víz, dobok bele egy kis sót, majd szépen kifőzöm benne a kis húsgombóckáimat.
Szűrőlapáttal szedem ki őket, lecsepegtetem a vizet, majd lehet tálalni. A hátramaradt szósszal meglocsolom, és már lehet is fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése