2018. augusztus 31., péntek

Görög töltött padlizsán

Már az ókorban is híresek voltak a görögök a vendégszeretetükről. Ha idegen tévedt a házuk tájékára, a szolgák megmosták a lábát, a kézmosáshoz vizet és törölközőt adtak neki, majd lehetőségük szerint a legfinomabb ételeikkel kínálták az éhes vándort.
Görögország mai napig is egy valóságos gasztronómiai paradicsom az utazók számára. Náluk az étkezés nem a tele pocakról, a test táplálék igényeinek a kielégítéséről szól, hanem a friss alapanyagokból készült, különlegesen fűszerezett, egészséges, tápláló ételek fogyasztásáról családi körben vagy vendégekkel, hosszú, jó hangulatú, kellemes beszélgetés mellett. Mert ugye jó ételekhez jó hangulat dukál. :-)
A kedvességük páratlan. Úgy érzi az ember magát a társaságukban, mint a régi jó ismerősök körében. Tudnak valamit ezek az emberek, ugyanis a kedvesség a hosszú, boldog, egészséges élet elengedhetetlen feltétele. Mark Twain azt mondta: "A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni."
Hozzávalók:
- padlizsán
- paradicsom
- zöldhagyma
- olíva bogyó
- feta sajt
- bazsalikom
- só, bors, olívaolaj, citromlé

Elkészítése:
A hozzávalóakt alaposan megmosom és papírtörlőkendővel szárazra törlöm. A padlizsánokat hosszában kettévágom, sózom, picit borsózom, meglocsolom kevés olívaolajjal, majd 230 fokos sütőben alsó- felső fokozaton puhára sütöm.
Közben a többi hozzávalót feldarabolom.
Ha elkészült a padlizsán, ráhalmozom a zöldségeket, feta sajtot, meglocsolom kevés citromlével és olívaolajjal. Megszórom friss bazsalikommal, és már lehet is tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése