2018. május 8., kedd

Grillázsos mandulatorta

Ha a szavak nem elegek, hogy elmeséljem gyerekeimnek, ki vagyok, megnézik majd a blogomat, és rájönnek, hogy ez is én vagyok.................. én ilyen is vagyok :-)
A lelkemet sütöm, főzöm bele mindenbe, amit a tányérukba teszek.
Hiszem, hogy a boldogság megtalálható egy finom ebédben, egy fantasztikus süteményben, egy beszélgetésben az asztal mellett.....Ilyenkor előjönnek mindenféle gondolatok, és gazdát cserélnek :-)
Semmiért nem cserélném el ezeket az alkalmakat.
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 5 ek liszt
- 4 ek darált dió
- 9 ek cukor
- 2 ek olaj
- csipet só
- sütőpor

Krémhez:
- 75 dkg Mascarpone
- 10- 15 dkg szeletelt mandula
- 20 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1- 2 csomag vanília
- rum eszencia ízlés szerinti mennyiségben

Szóráshoz:
- mandulás vagy diós grillázs

Elkészítése:
Az egész tojásokat cukorral, csipet sóval robotgéppel kemény habbá verem. A végén leveszem a robotgép sebességét, és óvatosan 2 ek olajat keverek még bele. Hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, beleszórom a darált diót, és mehet is a kivajazott tortaformákba. Három különböző átmérőjű kerek jénai tálban sütöttem180- 200 fokon légkeveréssel.

A mandulából készült grillázst érdemes 1 nappal korábban elkészíteni. A cukrot egy vastag talpú kerámia serpenyőben szép barnára karamellizálom (nem szabad megégetni, mert akkor keserű lesz). Ha már elérte a megfelelő színt és állagot, leveszem a tűzről, és belekeverem a szeletelt mandulát.
Olajozott vágódeszkára öntöm a masszát. Majd ha kihűlt, ledarálom.
Beleverem a mascarponéba, adok hozzá egy kis vaníliát és rum aromát, és már kész is nagyon finom krém.

Amikor a lapocskák kihűlnek, középen elvágom még egyszer őket, így összesen 6 pihe- puha lapot kapok.
Mindegyiket megkenem a krémmel, majd a kész tortát is bevonom a mandulakrémmel. Megszórom a megmaradt grillázzsal, és kicsit díszítem karamellizált cukorba mártott dióval.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése