2016. március 9., szerda

Almás béles (sokadik recept)

Az örök sláger almás sütike. Időről időre visszatérünk a régi ízekhez, persze néha módosítok egy kicsit a recepten, csak hogy meg ne unjuk. Amilyen egyszerű éppen olyan nagyszerű ez a jó öreg "mindenki kedvence". Igyekszem megóvni, életben tartani gyerekeink, unokáink számára ezeket a kincseket.
Vannak, akik már tudatosan őrzik a régi ízeket, szokásokat, mint például a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend. Régi ízeket, hagyományos ételek receptjeit, a vendégszeretet korábbi formáját mentik meg az utókor számára. Minden elismerésem az övék. Örülök, hogy utódaink nemcsak a gyorséttermek hitvány termékeit fogják ismerni, hanem visszatérhetnek néha nosztalgiázni egy süti erejéig a múltba.

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 3 tojásnak a sárgája vagy egy egész tojás és egy tojásnak a sárgája
- 20 dkg margarin
- 2, 5 ek cukor
- 0,5 dl habtejszín
- 1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:
- 2 kg alma
- 6 ek cukor
- 3 ek vaníliás pudingpor
- 2 mk fahéj
- 2- 3 ek darált keksz

Elkészítése:
Az almát meghámozom, lereszelem, kis citromlével meglocsolom majd kicsavarom. A levét 3- 4 dl, ha nincs ennyi kipótolom vízzel, elkeverem benne a pudingport, a cukrot és felfőzöm, hogy krémes állaga legyen. Összekeverem az almával és a fahéjjal.
A tésztához minden hozzávalót egyszerre beleteszek és összegyúrom majd két cipóra osztom. Az egyiket kinyújtom a 25X 35 cm-es tepsibe, megszórom kekszmorzsával majd ráöntöm a tölteléket. Szépen elsimítom, majd a maradék tésztát kinyújtom és betakarom vele. Tojással szépen megkenem a tetejét. Villával megszurkálom, hogy sütés közben elpárologjon a gőz belőle, ne púposodjon fel.
Előmelegített sütőben 180 (fokon alsó- felső) kb egy óra alatt készre sütöm. Kínáláskor porcukorral szórom meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése