2015. december 6., vasárnap

Fahéjas fátyol kalács

Olyan kevés idő van már Karácsonyig. Épp ideje, hogy ráhangolódjunk az ünnepre. Egyfajta euforikus hangulat kerít a hatalmába akkor is, ha jelentéktelen dolgokat csinálok.
Szeretem meglátogatni a kedvenc helyeimet a városban, piros arccal bolyongani, beszívni a tél friss illatát és elmélkedni.
Öröm tölti el a szívemet, Jézust ünnepelem, aki emberré lett, és elhozta számomra Isten megismerésének a lehetőségét.
Kitakarítom, feldíszítem és felkészítem a lelkemet, hogy fogadhassam az értem megtestesült Igét.
Ő saját akaratából elém szalad ma, mint kisgyerek, holnap mint gyógyító, csodatevő, tanító, és Húsvétkor, mint kereszten függő Megváltó, aki mindezt azért teszi, hogy velem lehessen, és hogy én vele lehessek. Eljött, hogy felderítse a világnak az Istenismeret világosságát, de mégis ismeretlenül állunk Karácsonykor előtte.
Nem a gyertya fénye, nem a lámpa fénye a csillagszórók fénye, az ajándékok szépsége világítja meg Isten tekintetét, hanem a nyitott szív, a lelkünk tisztasága ismeri fel a hozzánk közeledő Istent.
 
Hozzávalók:
- 37, 5 dkg liszt
- 2, 5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 mk só

Töltelékhez:
- 8- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor ízlés szerint
- 2 tk őrölt fahéj

Elkészítése:
A hozzávalókat (tej, vaj, cukor) összemelegítem, hozzáadom a lisztet, élesztőt, tojást, sót és rövid ideig 2- 3 percig dagasztom. Egy tálba letakarva langyos helyen 40 percig kelesztem.Majd 30x 50 cm. re kinyújtom, megkenem a felolvasztott cukros fahéjas vaj 80%- val majd 6 egyenlő csíkra vágom, és a csíkokat egymásra helyezem. Ezt az emeletes csíkot további 6 kockára vágom. Ezeket egy kivajazott püspökkenyér formába élével felfele belehelyezem. Megkenem a tetejét a maradék fahéjas, cukros vajjal. Ismét pihentetem 40 percig, majd 180 fokon előmelegített sütőben alsó- felső légkeveréssel kb fél óra alatt készre sütöm.




5 megjegyzés:

  1. Azt írod a recept végén, hogy ismét pihenteted 40 percig. Ez azt jelenti, hogy előtte is pihentetted, de az nincs a receptben, leírnád hogy pontosan mikor és mennyit kell keleszteni, pihentetni?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az észrevételedet!!! Dagasztás után kelesztem először 40 percet, majd a formába előkészítve is pihentetem 40 percet.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptet, már egyszer elkészítettem és csak most hogy újra kikerestem, olvastam el a bevezető írást. Ezt külön köszönöm!Minden nap lehet találkozásunk a Megváltóval az Ő igéje által!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen a receptet, már egyszer elkészítettem és csak most hogy újra kikerestem, olvastam el a bevezető írást. Ezt külön köszönöm! Minden nap lehet találkozásunk a Megváltóval az Ő igéje által!

    VálaszTörlés
  5. Túl van kelve. Egyszer kell csak keleszteni.

    VálaszTörlés