2015. június 1., hétfő

Töltött padlizsán

Mennyei vegetáriánus eledel. De húsevőknek is tiszta szívvel ajánlom, mert szenzációs.
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a vegetarianizmus nem csak egészséges, állatbarát, környezetkímélő, de olcsó is. A vegetáriánusok 20 százalékkal kevesebbet fizetnek a pénztárnál, és hatszor kevesebb üvegházhatást kiváltó gázt bocsátanak ki, mint a húsevők.  Érdemes tehát fontolóra venni a dolgot.
 
 - Hozzávalók:
- 3 db padlizsán
- 30 dkg gomba
- fél csészényi rizs
- 1 nagy fej hagyma vagy 2 kicsi
- só, bors
- zöldpetrezselyem
- 2 db paprika( egyik zöld, másik piros)
- 2 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tojás

Elkészítése:
A padlizsánokat jól megmosom és papírtörlőkendővel megtörlöm. Kettévágom hosszában, kivágom a belét, de nem teljesen. Hagyok a héján még kb 1- 1,5 cm-t. Megsózóm, hagyom, hogy könnyezzen egy kicsit, majd leitatom, villával megszurkálom a héját, és egy serpenyőben olívaolajon, fedő alatt megsütöm mindkét felét, hogy megpuhuljon.
Közben bő félpohárnyi rizst sóval, pici olívaolajjal, és kétszeres vízmennyiséggel megfőzök. A hagymát apróra vágom, és elkezdem dinsztelni, hozzáadom a megmosott apróra vágott hozzávalókat: a gombát, a paprikát, a paradicsomot, a padlizsán belsejét, a legvégén a fokhagymát is belepréselem.
Amikor elkészültek a hozzávalók, a padlizsánokat egy jénai tepsibe sorba rakom, a rizst összekeverem a zöldségekkel és megtöltöm a padlizsánokat. Meglocsolom tejföllel, amiben egy tojást és egy kis sót kevertem el.
Előmelegített sütőbe 200 fokon összesütöm kb 20- 30 perc alatt. A lényeg az, hogy a tojásos tejföl szép aranysárga legyen, ne égjen meg.
Valójában minden kész van már, amikor a sütőbe kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése