2015. január 22., csütörtök

Rozskenyér


Jakabovits László: Kenyér

De jó lenne friss kenyérnek lenni,
illatommal a világot körbelengni.

Adni magamból bárkinek, aki éhes,
ha nincs mivel vágj, csak hagyni, hogy téphess.

Csak hagyni, hogy megpirult kérgemet
majszolják csínytalan gyermekek.

Hogy tépjenek, osszanak bátran,
hisz kovász koromtól csak erre vártam.

És ha csak árva morzsák maradtak belőlem,
az éhes galambok is lakjanak jól tőlem.
Összetevők: 47% rozsliszt, 45% búzaliszt, kovász, só, cukor, aszkorbinsav
Elkészítése:
1 kg keverékhez 7, 5 dl langyos vizet adok, és kb 10 percig dagasztom. 30 percig kelesztem. Lisztes kézzel vekniket formálok belőle. Sütőlapra helyezem, és meleg helyen még kelesztem 30- 45 percet.
Vízzel megkenem a felületét és előmelegített légkeveréses sütőben 210 fokon 10 percig sütöm, majd csökkentem a hőmérsékletet 30 fokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése