2015. január 14., szerda

Almás- mákos pite

Finom, könnyed mákos csoda. Nem szép, de roppant kellemes ízű sütemény.
A mákot gyógyszerként, élelmiszerként használták már ősidők óta.
Sok más hatása mellett, jó hatással van a csontritkulásra.
Már a sumérok is írtak róla i.e. 4000 évvel. A középkorban érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként használták.
Úgy tartja a görög mitológia, hogy a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elveszett szerelmet siratta.
Az egyiptomiak olajat sajtoltak belőle, és süteményekhez, kenyerekhez adták.
Az ópiumról most nem szeretnék sok szót ejteni, de Galenus azzal gyógyította az ókorban a szédülést, az epilepsziát, a némaságot, az asztmát, a gyomorbántalmakat, a sárgaságot és még sok más betegséget. Egyesek szerint a világ legegészségesebb tápláléka. Fogyasszuk hát jó étvággyal a belőle készült finomságokat.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 ek tejföl
- késhegy só

Töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 10 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje
- 2 db alma
- 10 dkg sárgabarack lekvár

Elkészítése: A töltelékhez a tejet felforralom a cukorral, beleöntöm a darával elkevert mákot, és sűrű pépet készítek belőle. Ha kihűlt, hozzáadom a mazsolát és a citromhéjat. Az almákat meghámozom, lereszelem és azt is hozzáadom a mákos töltelékhez. Végül a tojások kemény habját is belekeverem óvatosan.
A tészta hozzávalóit összegyúrom annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Két vékony lapot nyújtok belőle. Az egyikkel kitapétázom a vajazott tepsit, megkenem a barack lekvárral, elsimítom rajta a tölteléket, majd befedem a másik lappal. A tetejét megkenem tojássárgával, és megszurkálom villával, hogy a gőz szabadon távozhasson.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel kb 20 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése