2014. október 29., szerda

Tökös gibenyica

Gibenyica, vagyis a szerb tökös pite. Soha nem gondoltam volna, hogy egy tökös sütemény ilyen finom tud lenni. Ezt a szenzációs receptet M.Jutkától kaptam. Frissen langyosan a legfinomabb.
Itt van a gyönyörű vénasszonyok nyara. Nincs is jobb egy kis őszi kényeztetésnél.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- só
- 2,5 dl langyos víz (annyi vizet adok hozzá, hogy jó ruganyos tésztát tudjak gyúrni)

Töltelékhez:
- kb. 2 kg sütőtök
- kb 10 ek cukor
- 1- 2 dkg fahéj

Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat enyhén összedolgozom. Rugalmas jól nyújtható tésztát kapok. Két részre osztom. Az egyiket kinyújtom, és vajazott tepsibe beterítem. Ráreszelem a meghámozott tököt magok nélkül. Megszórom fahéjjal és cukorral, majd betakarom a másik kinyújtott lappal. Villával megszurkálom, és előmelegített sütőben kb 1 óra alatt készre sütöm. A sütőből kivéve nedves konyharuhával letakarom, hogy kicsit puhuljon. Porcukorral szórva, nagy kockákra vágva kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése