2014. október 29., szerda

Tökös gibenyica

Gibenyica, vagyis a szerb tökös pite. Soha nem gondoltam volna, hogy egy tökös sütemény ilyen finom tud lenni. Ezt a szenzációs receptet M.Jutkától kaptam. Frissen langyosan a legfinomabb.
Itt van a gyönyörű vénasszonyok nyara. Nincs is jobb egy kis őszi kényeztetésnél.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- só
- 2,5 dl langyos víz (annyi vizet adok hozzá, hogy jó ruganyos tésztát tudjak gyúrni)

Töltelékhez:
- kb. 2 kg sütőtök
- kb 10 ek cukor
- 1- 2 dkg fahéj

Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat enyhén összedolgozom. Rugalmas jól nyújtható tésztát kapok. Két részre osztom. Az egyiket kinyújtom, és vajazott tepsibe beterítem. Ráreszelem a meghámozott tököt magok nélkül. Megszórom fahéjjal és cukorral, majd betakarom a másik kinyújtott lappal. Villával megszurkálom, és előmelegített sütőben kb 1 óra alatt készre sütöm. A sütőből kivéve nedves konyharuhával letakarom, hogy kicsit puhuljon. Porcukorral szórva, nagy kockákra vágva kínálom.

3 megjegyzés:

  1. Helló Ildikó, remek recept, pint úgy néz ki mint anyukám gibenyicája. Lennél szíves és bövebben leírnád, hogy mit értesz as "enyhén összekever" résznél? A recept ugyanaz mint anyué, a kinezetük is megegyezik. Bármikor probáltam, mindig a tészta vastagabb és kemény lesz. Szerintem, két lehetősége van ennek,túl gyúrom a tésztát, vajat használok zsír helyett és nem elég puha. Leírnád légyszi, hogy kevered össze a lisztet a sót a meleg vízet és zsíradékot. Höfok a sütöben? 175 C és az utolsó 10 perc 200C vagy csak végig 175C egy órán át?

    VálaszTörlés
  2. Helló Ildikó, remek recept, pint úgy néz ki mint anyukám gibenyicája. Lennél szíves és bövebben leírnád, hogy mit értesz as "enyhén összekever" résznél? A recept ugyanaz mint anyué, a kinezetük is megegyezik. Bármikor probáltam, mindig a tészta vastagabb és kemény lesz. Szerintem, két lehetősége van ennek,túl gyúrom a tésztát, vajat használok zsír helyett és nem elég puha. Leírnád légyszi, hogy kevered össze a lisztet a sót a meleg vízet és zsíradékot. Höfok a sütöben? 175 C és az utolsó 10 perc 200C vagy csak végig 175C egy órán át?

    VálaszTörlés
  3. Én mindent egyszerre keverek össze. Nincs sorrend. A lényeg az, hogy mihelyt összeáll, nem kell már gyúrni tovább.
    A sütő hőfoka, hát a sütőtől függ. Én 180- 200 fokon sütöm, légkeveréssel.De te ismered a sütődet, figyeld, hogy kb, mikor készül el vagy hogy a hőmérsékletet le kell venni egy kicsit vagy sem.

    VálaszTörlés