2014. június 22., vasárnap

Quiche Lorraine

A Quiche Lorraine-t a franciák pizzájának is szokták nevezni. Köze nincs azonban a pizzához. Eredetileg húsos- szalonnával készül ez a Lotharingiai világhíres lepény, de mivel én nem főzök sertéssel, füstölt kötözött pulykasonkával készítettem. Bármilyen zöldségből, húsból készíthető. Hidegen, melegen luxus ételnek számít.

Hozzávalók:
-  30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- jéghideg víz szükség szerint
- egy óriási vagy két kisebb póréhagyma
- 20 dkg füstölt kötözött pulykasonka ( sertésevőknek BACON)
- 3 db tojás
- 3 dl tejszín (tejföllel helyettesíthető)
- só, bors
- esetleg kevés sajt

Elkészítése:
Omlós tészta esetén aranyszabály, hogy a tészta hozzávalói nagyon hidegek legyenek, tehát a lisztet a vajjal nagyon gyors mozdulatokkal elmorzsolom, vigyázva, hogy a kezemtől át ne melegedjen. Annyi jéghideg vizet adok hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy viszonylag kemény tésztát kapjak kb. egy órára hűtőbe teszem, majd gyors mozdulatokkal kibélelem a jénai edényem alját vele.  Figyelek arra, hogy a tésztának körben pereme is legyen. Majd vaksütéssel 190 fokon halvány színűre sütöm, ami azt jelenti, hogy a tésztát sütőpapírral betakarom, és lencsét, vagy babot vagy kerámia babot szórok rá nehezékként, és úgy sütöm meg, megelőzve a felpúposodást.)
Ha kész, leszedem róla a nehezéket és a sütőpapírt.
A póréhagymát felkarikázom, 20 dkg sonkát (bacon) csíkokra vágok. Kevés olajon kicsit megsütöm mindkettőt, majd a félig kisült tésztára simítom. Három deci tejszínben (vagy tejfölben) elkeverek 3 tojást, picit sózom, borsózom, majd nyakon öntöm a hagymás- sonkás tésztámat. Némi sajtot is lehet bele reszelni, ha van otthon. Ily módon addig sütöm, amíg a töltelék összeáll, illetve a tésztája rózsaszínűre sül. Hidegen, melegen egyaránt szenzációs. Langyosan a legkiválóbb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése